KORONAVIRUS

Prelomni dan: starejši otroci in učitelji v šolah z maskami

Lokali se morajo po novem zapreti najkasneje ob 22.30.
Fotografija: Pod določenimi pogoji bodo učitelji maske lahko sneli. FOTO: Yara Nardi, Reuters
Odpri galerijo
Pod določenimi pogoji bodo učitelji maske lahko sneli. FOTO: Yara Nardi, Reuters

Vlada je na dopisni seji z odlokom začasno določila nekatere nove ukrepe, ki naj bi pomagali zajeziti širjenje novega koronavirusa. Nekateri so začeli veljati že v soboto, preostali pa danes.

Čeprav je uradni vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin prejšnji teden na tiskovni konferenci napovedal, da se bodo lokali po novem zapirali ob 22. uri, je nato vlada sprejela odločitev o zaprtju lokalov ob 22.30, odprejo pa se lahko ob 6. uri. Še naprej ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke. Nastanitveni obrati so lahko odprti zunaj tega časa, vendar lahko pripravljajo oziroma strežejo hrano in pijačo le od 6. ure do 22.30.

Že od sobote pa velja, da se zaščitne maske ali druge ustrezne oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza uporablja pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih kot tudi tudi pri gibanju in zadrževanju na prostem, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra.

Maska, če ni najmanj dva metra razdalje

Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza je obvezna pri gibanju in zadrževanju na prostem, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra.

Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala) ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Izjeme

Ta odlok se ne uporablja za:
  • osebe, vključene v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole;
  • vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki;
  • učitelje do vključno 6. razreda osnovne šole, če je pri izobraževalni dejavnosti mogoče zagotoviti vsaj dva metra medosebne razdalje;
  • učence od 7. razreda osnovne šole dalje in dijake srednjih šol, če je pri izobraževalni dejavnosti mogoče zagotoviti vsaj 1,5 m medosebne razdalje;
  • osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Za izjeme se glede uporabe zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so objavljena na njihovih spletnih straneh.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dva metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.


Uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v komunikaciji z osebami ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Obvezno razkužiti roke

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru ob vhodu v tak prostor.

Strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka bo vlada ugotavljala vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odločila, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa jih spremenila oziroma odpravila ter o tem obvestila državni zbor in javnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije