STABILNA EPIDEMIJA

Predstojnica infekcijske klinike: Ko ne bo več covida, bodo pa prišle druge bolezni

Objavljeno 17. april 2020 13.15 | Posodobljeno 17. april 2020 13.32 | Piše: A. L.

Infekcijska klinika ima nove prostore za tiste s sumom na covid-19 in pozitivne. Epidemijo ocenjujejo trenutno kot stabilno. Minister Tomaž Gantar upa, da po rahljanju ukrepov ne bo potreben korak nazaj.

Tatjana Lejko Zupanc. FOTO: Youtube, posnetek zaslona, STA
»V tem trenutku smo lahko na neki način zadovoljni z razvojem epidemije, a nimam še celotne slike,« je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Opozarja, da so zelo previdni pri sproščanju ukrepov. Ob tem opozarja vse na ustrezno zaščitno ravnanje – umivanje in razkuževanje rok ter uporaba zaščitne maske. »Upam, da se ne bo zgodilo, da bomo morali stopiti korak nazaj,« je izpostavil. Pomembno o epidemiji bomo izvedeli na podlagi študije, ki bo potekala na ravni Slovenije, kako bo vplivalo rahljanje ukrepov, pa čez dva tedna ali malenkost več: »Takrat se bomo odločili, kako naprej.«

»Ko ne bo več covida, bodo prišle druge bolezni«

Gantar se je danes udeležil reorganizacije covid-19 ambulante na infekcijski kliniki v UKC Ljubljana. Ta ima po novem čisto ločen vhod, v njej pa bo šest ordinacij, nekatere imajo tudi ležišča. »To nam bo še dolgo služilo. Ko ne bo več covida, bodo pa prišle druge bolezni,« je dejala predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Kar se intenzivne nege tiče, pojasnjuje, da smo izplavali iz velikih številk in da trenutno stabilno na intenzivni negi držimo 10, 11 bolnikov. Z izidi so kar zadovoljni, ob tem pa opozarja, da kljub temu žal ne morejo rešiti vseh, saj mora nekaj pri boju z boleznijo narediti tudi organizem sam.

Kako je z zdravilom remdesevir?

»Japonskega zdravila še nismo predpisali, ker smo imeli zadnje dneve izredno malo sprejemov,« pojasnjuje predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

Ob tem je sporočila dobro novico: »Vključeni smo v raziskavo, kjer se uporablja remdesevir, tako da bodo naši najtežje bolni pacienti ponovno imeli dostop do tega zdravila.« Ob tem opozarja, da le tisti, ki bodo izpolnjevali ustrezne medicinske pogoje.

Kam gremo, je težko napovedati

Po njenem mnenju smo trenutno v stabilni fazi epidemije, kam nas bo to peljalo, pa je po njenem težko napovedati. Vsem svetuje, da se še naprej držimo navodil: vzdrževanje socialne distance, uporaba zaščitnih sredstev in redno umivanje ali razkuževanje rok. Lejkova trenutne razmere na kliniki ocenjuje kot stabilne, ljudje so zelo pozitivni, radi delajo: »Moram pohvaliti vse do zadnjega.«
 
Preberite tudi:
Potrjenih 36 novih primerov, število smrtnih žrtev spet poskočilo
Le na vikend in nikamor drugam!


Stari datumi pregledov ne veljajo več

Spregovoril je tudi generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar: »V osrednji slovenski bolnišnici smo izredno veseli današnje pridobitve. Na ta način bomo bolj varno in lažje obravnavali paciente s sumom ali pozitivne paciente. Kar je še pomembno, je, da smo začeli postopno odpirati termine za ambulante in obravnavati paciente, ki potrebujejo nadaljnja zdravljenja ali ambulantne obravnave.« Ob tem prosi paciente in spremljevalce za razumevanje in potrpljenje ter za spoštovanje pravil: »Pacienti naj ne pridejo več kot 15 minut pred terminom, stavbo pa takoj po pregledu zapustijo.« Ob tem opozarja, da stari datumi ne veljajo več: »Pacienti bodo dobili nove datume.« Kar se zaostankov tiče, pa je razložil, da bodo korak poskušali loviti s tem, da podaljšujejo ure ambulant (po 12 ur na dan), delali pa bodo tudi ob koncih tedna: »Naredili bomo vse, da zagotovimo tisto, kar pacienti potrebujejo.«

Gantar se zaveda, da so novi (stari) prostori neka zasilna rešitev, ki bo prispevala h kakovostnejšemu delu, hkrati pa je izrazil upanje, da bi v bližnji prihodnosti lahko kaj več naredili za infekcijsko kliniko, ki se že nekaj časa sooča s prostorsko stisko.

Deli s prijatelji