PRVE BESEDE GOLOBA PO IMENOVANJU VLADE

Janša predal posle Golobu, ta že napovedal »revizijo škodljivih ukrepov bivše vlade«

Golob meni, da je njegova vlada edinstvena, saj je v njej vsa raznolikost in s tem bogastvo naše države.
Fotografija: Janša je že predal posle Golobu. FOTO: Twitter, Vlada RS
Odpri galerijo
Janša je že predal posle Golobu. FOTO: Twitter, Vlada RS

Predsednik vlade Robert Golob je po imenovanju vlade v DZ dejal, da je ta vlada edinstvena, saj je v njej vsa raznolikost in s tem bogastvo naše države. Ministrom se je zahvalil za odločnost, da izpolnijo ljudsko voljo. Napovedal je tudi, da bodo do naslednjega tedna izpeljali revizijo vseh škodljivih ukrepov bivše vlade.

Preberite še: 

image_alt
Imamo novo vlado: parlament potrdil ministrsko ekipo Roberta Goloba

Golob je po imenovanju vlade izrazil veselje in ponos nad svojo vladno ekipo, ki sestavlja 15. slovensko vlado. »Ta vlada v marsičem edinstvena, edinstvena pa je tudi v tem, da je v njej vsa raznolikost in s tem bogastvo naše države,« je dejal.

Raznolikost je po njegovem mnenju v tem, da imajo v vladi največje število ministric do zdaj, ljudi z različno izobrazbo, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije, in v tem, da združujejo tako politične izkušnje kot tudi svežo, strokovno zagnanost. »Zato, da bomo Sloveniji prinesli boljšo prihodnost,« je dejal. Ministrom in ministricam se je zahvalil, da so zmogli ne samo pogum, ampak tudi odločnost, da se pridružijo, da "izpolnimo ljudsko voljo".

Janša predal premierske posle Golobu

Po izvolitvi in zaprisegi vlade v DZ je dosedanji predsednik vlade Janez Janša svojemu nasledniku na premierskem stolčku Robertu Golobu že predal vladne posle. Golob je po primopredaji premierskih poslov dejal:»Imamo trdno koalicijo, zdaj je čas, da začnemo delati«, Janša pa je novi vladi zaželel uspešno delo in uspešno krmarjenje med čermi.

Janša je novemu premierju zaželel, da bi obdržal tempo, ki ga je imela njegova vlada. Golob je dejal, da sta se strinjala o marsičem, tudi o tem, da je pred nami naporna jesen. Nova vlada se je medtem že sestala na prvi seji. Janša je povedal, da ima za sabo težek mandat, ki ga je zaznamovala epidemija covida 19 in predsedovanje Svetu EU ter da so uspeli za Slovenijo zagotoviti veliko sredstev iz fondov EU. Meni, da javne finance predaja v dobrem stanju, da je država v fazi okrevanja po epidemiji in da jo predaja v boljšem stanju, kot jo je prejel. »Čas pred nami ni brez čeri, je pa morje bolj mirno, kot je bilo marca 2020.« Novi vladi želi, da obdrži tempo in rezultate, ki ga je imela njegova.

Golob je ocenil, da sta imela z Janšo zelo plodovit pogovor, v katerem je bil Janša izčrpen in pronicljiv glede stvari, s katerimi se je spopadal v svojem in prejšnjih mandatih ter kaj točno so čeri, ki so pred državo v naslednjih tednih in mesecih. »Pred nami so težki meseci. Imamo privilegij, da so bili volivci jasni in nam podelili veliko mandatov. Imamo trdno koalicijo, ki je programsko zelo enotna,« je navedel Golob. Verjame, da bo mandat uspešen in da lahko zdaj nehajo govoriti in začnejo delati. Golob se je še zahvalil bivši vladi in predsedniku vlade.

Prva seja vlade bo že nocoj. Golob je dejal, da je na dnevnem redu kar nekaj točk, med katerimi niso samo imenovanja. Izvedena bo sicer večina imenovanj državnih sekretarjev in nekaterih uradov. 

Ob tem je pripomnil, da verjame, da so v politiki vsi navajeni na veliko besed in malo dejanj. 

Izvedli bodo revizijo škodljivih ukrepov bivše vlade

Poudaril je, da bo do naslednjega tedna izvedena revizija vseh škodljivih ukrepov zdaj že bivše vlade. Napovedal je, da bodo izpeljali revizijo vseh imenovanj, premestitev, spornih poslov in spornih sprememb zakonodaje.

»Hočemo imeti pregled,« pravi Golob. Potem pa se bodo sproti odločali, kaj od tega je treba vrniti v prejšnje stanje, če hočete v normalno stanje.

Preberite še: 

image_alt
Simič držal besedo in poslal odstopno izjavo

Glede bodoče zunanje politike Slovenije pa je dejal, da se Slovenija vrača na svoje mesto v Evropi, v jedrno Evropo. Partnerji lahko od vlade pričakujejo, da bo bistveno bolj predvidljiva in usmerjena v krepitev EU. »Ne pa da poskušamo s solo akcijami iskati neko svojo zvezdniško mesto, tam kjer mogoče niti ni oportuno, da ga iščemo.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas