Predrznost, ob kateri ostaneš brez besed: Slovenka klicala za evakuacijski let

Nekateri preprosto ne dojamejo, kako resne so razmere.
Fotografija: Vse manj je možnosti za vrnitev domov. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Vse manj je možnosti za vrnitev domov. FOTO: Tomi Lombar, Delo

V času, ko se zaradi širjenja novega koronavirusa zapirajo meje, številna letališča pa svoja vrata in je odpovedana večina letov v Evropi, si slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) na vse kriplje prizadeva domov spraviti številne v tujini ujete Slovence. Mnogi med njimi so hvaležni za ta trud, najdejo pa se tudi taki, ob potezah katerih človek ostane brez besed.
 
Preberite tudi:
Odpotovali na počitnice, pristojni besni: To je neodgovorno

Vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter je tako v zadnjih dneh razkril, da je šla prejšnji petek, ko je bila v Sloveniji že razglašena epidemija, po svetu pa pandemija zaradi novega koronavirusa, v Turčijo skupina 160 ljudi. Včeraj pa je Poljska omogočila evakuacijo 19 slovenskih državljanov s Kanarskih otokov, a jih je sedem v zadnjem trenutku sporočilo, da bodo raje »počakali na ugodnejšo varianto«. Tam jih ostaja še okoli 80, skupaj pa naj bi bilo v tujini še okoli 1.000 Slovencev, ocenjujejo na MZZ.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. FOTO: Voranc Vogel
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. FOTO: Voranc Vogel
Večina Slovencev se želi z leti, ki jih organizira MZZ v sodelovanju z drugimi državami, vrniti domov, najdejo pa se tudi taki, ki bi te evakuacijske lete izkoristili drugače. Šter je za oddajo 24ur popoldne izpostavil primer gospodične, s katero je govoril in ki ga je prepričevala, naj jo z naslednjim evakuacijskim letom odpeljejo iz Slovenije na Tenerife. »Ker ona bi šla na Tenerife. Z evakuacijskim letalom v nasprotno smer, torej. Seznanil sem jo, da je to ne samo nemogoče, ampak je tudi prepovedano,« je povedal Šter.

Poziv Slovencem v tujini

Danes se je sicer iz Londona s posebnim letom, ki ga je najela slovenska vlada, vrnilo 50 Slovencev. Zjutraj je s tem letalom v London odpotovalo 14 Britancev. MZZ vsem slovenskim državljanom, ki so v Rusiji, Belorusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Kirgiziji, Tadžikistanu ter Turkmenistanu in bi se radi vrnili v Slovenijo, priporoča, naj preučijo možnosti vrnitve, saj je teh vedno manj, in izpolnijo obrazec. Podobno pozivajo slovenske državljane na Nizozemskem, ki razmišljajo o odhodu domov. Prosijo jih, če se odločijo za odhod, da to storijo čim prej. Tranzit EU državljanom v matične države je za zdaj še dovoljen. Še mogoča je letalska povezava s Croatia Airlines iz Amsterdama v Zagreb vsak dan ob 11.20.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije