PRVI ŠOLSKI DAN

Pred prehodom vedno ustavite

Na ceste se vračajo otroci, kar 21.874 prvošolcev bo letos prestopilo šolski prag. Vozniki, bodite pozorni nanje in jim vselej prepustite prednost na prehodu za pešce.
Fotografija: Pred prehodom ustavite in otroke spustite čez cesto. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Pred prehodom ustavite in otroke spustite čez cesto. FOTO: Guliver/getty Images

LJUBLJANA – Naše ceste bodo septembra spet polne otrok, na katere prvič stopajo tudi prvošolčki. V tem času bo Agencija za varnost prometa (AVP) voznike pozivala k dodatni previdnosti in strpni vožnji, v bližini vrtcev in šol bo tudi poostren policijski nadzor.
Prilagodite vožnjo v bližini šol, vrtcev in drugih krajev, kjer se pogosteje zadržujejo otroci. FOTO: ŠPELA KURALT
Prilagodite vožnjo v bližini šol, vrtcev in drugih krajev, kjer se pogosteje zadržujejo otroci. FOTO: ŠPELA KURALT

»Otroci spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, saj njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodu za pešce,« opozarjajo na AVP.

Neprilagojena hitrost je bila samo v prvi polovici letošnjega leta vzrok za 1853 prometnih nesreč, zato na AVP voznike opominjajo, da lahko za varnost otrok na šolski poti veliko naredijo sami. »Prilagodite svojo vožnjo v bližini šol, vrtcev ter drugih krajev, kjer se pogosteje zadržujejo otroci. Upoštevajte omejitev hitrosti in pred prehodom vedno ustavite otrokom in drugim pešcem oziroma jim z jasno kretnjo nakažite varno prečkanje ceste,« pravijo.


Letos bo šolski prag prestopilo kar 21.874 prvošolcev. Agencija za varnost prometa svetuje, da starši z otrokom prehodite šolsko pot še pred začetkom šolskega leta, nato pa ga vsak dan spremljate tja in nazaj ter utrjujete znanje o varnem vedenju v prometu.


»Pokažite jim, kako varno prečkati cesto, kje je pot v šolo najbolj varna, razložite jim prometne znake in oznake ter se pogovarjajte z njimi o situacijah, ki ste jih doživeli na poti. Na ta način boste poskrbeli za njihovo varno vključitev v promet,« še svetujejo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije