IMA PODPORO KOALICIJE

Maratonska razprava ob interpelaciji Počivalška ni spremenila stališč

Maratonska razprava o odgovornosti ministra Zdravka Počivalška pri za predlagatelje interpelacije spornih nakupih opreme, potrebne v epidemiji, ni spremenila stališč poslancev. Najverjetneje bo tudi po nočnem glasovanju ostal na položaju.
Fotografija: Minister Počivalšek. FOTO: TV Slovenija, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Minister Počivalšek. FOTO: TV Slovenija, posnetek zaslona

Seja državnega zbora, katere edina točka je interpelacija gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, je v dobrih 12 urah postregla z vsebinsko bolj ali manj znanimi očitki opozicijskih predlagateljev in protiargumenti koalicijskih poslancev.

Prvi problematizirajo zlasti nabave zaščitne opreme prek posrednikov, zaradi česar da je bila precej preplačana, pa vprašljivo kakovost opreme in sume, da so bili določeni ponudniki zaščitne opreme privilegirani. Počivalšek očitke zavrača, koalicija ga podpira.

»Manipulirali ste, morda po nareku, a odgovorni ste vseeno, predvsem pa nas ne prepričate, da ste reševali življenja, morda denarnice,« je dejal Robert Pavšič (LMŠ). Opozicija opozarja, da se Počivalšek ni držal jasnih pravil javnega naročanja in da je posle, povezane z zaščitno opremo, delil na podlagi poznanstev.

Nova šefica SD Tanja Fajon pa je objavila, da gre danes za več kot zgolj interpelacijo o delu enega ministra, temveč o načinu vodenja države:

»Spomladi je bil svet v popolnem kaosu«

»Govoriti o tem, da smo na tem izpitu padli po dolgem in počez, je veliko pretiravanje. Toliko laži, kot sem jih danes v uvodu slišal, jih nisem že dolgo,« je v odgovoru na interpelacijo na izredni seji državnega zbora povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek.

Opozicijo je spomnil na razmere, ki so v Sloveniji vladale marca in aprila. Priznal je, da »zadnjih treh mesecev ne bo nikoli pozabil« in dodal, da je ponosen, da je Sloveniji uspelo epidemijo premagati. Minister je povedal, da je njemu in njegovi ekipi v popolnem kaosu, ki je spomladi vladal na svetovnem trgu zaščitne opreme, uspelo le mukoma zagotoviti zadostno število zaščitne opreme.

Povedal je, da opozicija neprimerno zavaja s številkami, in izpostavil, da je Slovenija za nakupe vse zaščitne opreme do danes porabila 62 milijonov evrov, ne pa 200 milijonov, kot to trdi opozicija. Izpostavil je, da je Slovenija od skupno 59 sklenjenih pogodb predplačila izvedla le pri petih pogodbah, a tudi v teh primerih so bila vsa državna predplačila zavarovana s premoženjem podjetja, ki je jamčilo dostavo zaščitne opreme. Opozoril je, da od opozicije pričakuje vsaj odgovorno sledenje dejstvom.

»Vsi, ki smo sodelovali pri nabavi zaščitne opreme, smo delali, kot smo lahko in kot smo najbolje znali«, je opozoril Počivalšek in dodal, da so »javno zdravstvo, javno šolstvo, civilna zaščita, močna mreža nevladnih organizacij, vojska in policija stebri naše humanosti in naše družbene moči.« Zahvalil se je vsem, ki so pomagali Sloveniji v času epidemije.

Početje kolesarja Galeta označil za užaljeno tožarjenje

Minister se je dotaknil tudi samooklicanega žvižgača Ivana Galeta. Po njegovem mnenju pri razkrivanjih zgodb o domnevno spornih poslih v medijih ne gre za žvižgaštvo. »To je užaljeno tožarjenje človeka, ki je imel vse vzvode, da bi preprečil po njegovem mnenju škodljive posle, pa jih ni uporabil,« je še dejal minister. »Poslanke in poslanci, dajmo danes vse karte na mizo in končajmo to mučno in nezdravo zgodbo,« je dejal ob zaključku in požel buren aplavz.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB Počivalšku v interpelaciji očitajo (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupa zaščitne ter druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije covida 19. Ob tem mu očitajo zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov opreme, ter zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme.

Prenos interpelacije lahko na našem portalu spremljate v živo:



Počivalšek je očitke že na začetku zavrnil. V odgovoru na interpelacijo je nanizal dejstva, ki po njegovem mnenju dokazujejo, da so bile odločitve pri nabavi zaščitne opreme glede na krizne okoliščine optimalne. Med drugim se je vprašal, ali je interpelacija v teh težkih gospodarskih razmerah vse, kar je opozicija sposobna prispevati.

Premier Janez Janša je opozicijo na twitterju ošvrknil zaradi osnovnošolskega in mučnega branja očitkov ministru Počivalšku:


Po napovedih bodo koalicijske stranke Počivalšku, sicer predsedniku SMC, po pričakovanjih ubranile položaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije