OGROŽENE PTICE

Pred napadalnimi vranami rešili mladička sove

Veterinarji svetujejo, da mladičke, ki niso poškodovani, pustite v naravi.
Fotografija: Sovica. FOTO: O. B.
Odpri galerijo
Sovica. FOTO: O. B.

Najbrž niso redki ljubitelji narave, ki se pomladi ter poleti sprehajajo in so videli, kako nekatere ptice, zlasti napadalne vrane, krvoločno napadajo drugo vrsto živali. Ogrožene so zlasti druge ptice, tudi njihova jajca in mladiči, vrane pa so v času, ko ščitijo svoje mladiče, pripravljene napasti tudi človeka, posebej otroka. V dnevnem času so še posebej ogrožene »nočne« ptice, kot so sove, kar čutijo tudi veterinarji.

Natalija Hercog Geberc. FOTO: O. B.
Natalija Hercog Geberc. FOTO: O. B.
Tako je mariborski Veterinarski center Pika te dni obravnaval sovico, ki jim jo je prinesel sprehajalec iz narave. Sovo so nahranili, hkrati pa so svetovali, kaj narediti, če na tleh najdete ptička, ne glede na njegovo vrsto. Na facebook strani Veterinarskega centra Pika so objavili fotografijo mladička sove, ki so ga napadale vrane. Zaskrbljeni najditelj je mladiča prinesel v veterinarski center, kjer so ga pregledali in nahranili. Odpustili ga bodo v zavetišče za divje živali na Muti.

»To sovico so napadale vrane, medtem ko se je učila leteti v gozdu in je pristala na tleh. Zaskrbljen najditelj jo je prinesel na Piko, kjer smo jo pregledali in ugotovili, da ni poškodovana. Brž smo jo nahranili s koščki surovega piščanca, ki jih je lepo pojedla. Obvestili smo zavetišče za divje živali na Muti, kamor bo tudi odšla. Smo v času ptičjih mladičev, ki se učijo leteti. Če niso poškodovani ali ogroženi, jih, prosim, pustite na mestu, saj so njihovi starši v bližini in pazijo nanje. Učenje letenja zahteva svoj čas in vajo tudi pri pticah,« je pojasnila Natalija Hercog Geberc, vodja Veterinarskega centra Pika na Smetanovi ulici 78 v Mariboru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije