KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Kateri so naslednji ukrepi? Odgovarja Bojana Beović

Dosegli nov rekord po številu okuženih v enem dnevu.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: posnetek zaslona

V Sloveniji smo po številu okuženih v enem dnevu dosegli nov mejnik: v ponedeljek je bilo odkritih 2.605 pozitivnih na prisotnost sars-cov-2. Pozitiven je bil vsak tretji vzorec (34,9 odstotka). Več o tem v članku Zdaj je jasno, ali nas čaka 24-urna policijska ura. Napovedali pa so tudi sprejemanje odločitve o modelu šolanja, ki bo uporabljen v bližnji prihodnosti. Podrobnosti najdete v članku Se bodo počitnice podaljšale? Kacin odgovarja.

Popoldne so na temo razmer pri nas zaradi virusa sars-cov-2, ki povzroča bolezen covid-19, spregovorili vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.

Beovićeva optimistična

»Slovenija se je znašla v izjemno velikem močnem valu epidemije covid 19,« je začela Bojana Beović. Situacije so izjemne in težavne za obvladovanje, je jasna. Situacija ni dobra, je pa kljub temu optimistična zaradi izkušnje iz prvega vala, ko nam je uspelo epidemični val zamejiti.

Krivulja pozitivnih se vzpenja po eksponencialni poti, pojasnjuje. Kar jih posebej skrbi, niso oboleli, ampak hudo bolni, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Zelo verjetno se bodo te številke povečevale in bomo imeli tisoč bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. Dodala je še, da imamo v zadnjem času veliko število pozitivnih in zelo velik delež pozitivnih, kar govori o velikem bremenu okužbe. Okužen naj bi bil že vsak 33.

Ukrepi bodo veljali kar 28 dni?

Kar se ukrepanja tiče, je nabor ukrepov, podobnih kot v prvem valu, praktično že izčrpan, pojasnjuje Beovićeva. Na voljo je še zapora javnega prometa. A ni pričakovati novih ukrepov, saj je treba počakati, da že sprejeti pokažejo svoj učinek. Zelo smiselno je ukrepe imeti v veljavi 28 dni (dve inkubacijski dobi), še dodaja in pojasnjuje, da v tem času morajo pokazati svoj učinek. Potem sledi sproščanje ukrepov in ponovno zaostrovanje, če se ponovno situacija poslabša.

Vpliv ukrepov lahko opazujemo od 11 do 14 dni po njihovi uvedbi, je jasna Beovićeva. Na učinke že sprejetih ukrepov se tako še čaka (na tiste iz 20. oktobra in tiste, ki so bili sprejeti še nekoliko kasneje). Beovićeva pričakuje, da bodo že sprejeti ukrepi delovali, zaostrovanje pa je v primeru, da bo šlo na slabše, je mogoče. S kakšnimi ukrepi, pa ni pojasnila. 

Sistem testiranja ni vzdržen

Način testiranja, ki ga uporabljajo povsod po svetu, pomeni, da smo dosegli mejo, ki je nevzdržna, pravi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Meni, da takšen način testiranja ni vzdržen, niti v razvitih državah. V vrhu epidemije so mikrobiološki laboratoriji opravili od 1.000 do 1.300 testov, včeraj pa že okoli 7.500. 

Antigenski testi ne dokazujejo genomov virusa, ampak fizične delce, ki jih zaznajo. Poznamo dve vrsti: hitre in masivno uporabne antigenske teste. Petrovec pravi, da so nekateri med njimi že na voljo in z dobrimi referencami. Prihajajo antigenski testi, ki bodo dosegljivi vsem zdravstvenim ustanovam in bodo omogočili testiranje v velikem številu. Rezultati hitri testov so na voljo znotraj ene ure ali dveh, izvid pa pove, ali je bolnik kužen ali ni.

Hitri test naj bi stal tretjino cene molekularnega testa, ocenjuje Petrovec. To pomeni, da z enakim proračunom lahko testiramo trikrat več ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije