TESTNO UVAJAMO EVROPSKO DIGITALNO POTRDILO

Vlada sprejela spremembe: cepljeni in prebolevniki bodo prejeli pošto na dom (VIDEO)

Zbiranje je še vedno omejeno na 50 ljudi.
Fotografija: Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Janez Poklukar. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Pred prazničnim koncem tedna in ob začetku poletnih počitnic so danes  na novinarski konferenco o epidemioloških razmerah spregovorili minister za zdravje Janez Poklukar, direktor NIJZ Milan Krek, vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Na novinarski konferenci spregovorili o novih odločitvah po seji vlade, različicah novega koronavirusa, digitalnih potrdilih ... Poklukar je pojasnil, da Slovenija z današnjim dnem uvaja evropsko digitalno covidno potrdilo.

image_alt
Beovićeva o tem, kdaj bo treba po tretji odmerek (VIDEO)

image_alt
Različica delta se širi do 60 odstotkov hitreje kot alfa




Vlada na seji vlade sprejela nekaj sprememb odlokov. Kakšne spremembe veljajo po izteku epidemije?

* Maske so še vedno obvezne v notranjih prostorih, zunaj pa le, če ni mogoče zagotoviti razdalje 1,5 metra. Zbiranje je še vedno omejeno na 50 do 100 oseb.  Več o spremembah si lahko pogledate v spodnji tabeli;

Veljavnost ukrepov po izteku epidemije. FOTO: Vlada
Veljavnost ukrepov po izteku epidemije. FOTO: Vlada


* vlada je sprejela spremembo, ki se nanaša na nošenje mask v notranjih prostorih. Med izjeme je uvrstila tiste, ki opravljajo govorniško dejavnost, hkrati pa se tu izvaja tudi pravilo PCT in so vsi prisotni od govorca oddaljeni vsaj dva metra;

* od sobote dalje mejo brez napotitve v karanteno lahko prehajajo tudi osebe, ki so cepljene z dvema različnima cepivoma.


Potrdila po pošti, za 2 evra potrdilo tudi v lekarnah


* z današnjim dnem se začenja uvajati testno enotno evropsko digitalno covidno potrdilo, v polnosti bo zaživel prihodnji teden. Brezplačno bo za vse prebivalce, dostopen pa bo na portalu Zvem (z digitalnim certifikatom ali SI-PASSom).

Meje bodo v naslednjih dneh opremili z digitalnimi čitalniki, ki bodo lahko prebrali digitalno potrdilo – QR-kodo. »Bistvo novega potrdila je v tem, da so se države članice dogovorile o enotnem elementu dokumenta – QR-kodi. Koda je lahko na papirju ali pa v mobilnih napravah. QR-koda zagotavlja, da potrdilo ni ponarejeno in je popolno. Ko boste potovali, ne boste v skrbeh, ali je z dokumentom kaj narobe. Aplikacija, s katero bodo evropsko covidno potrdilo na mejah vse države preverjale, je že predana policiji. Na mejah se bodo pričeli uporabljati čitalniki, s katerimi bo potekal nadzor,« je dejal Poklukar. Kljub enotnemu potrdilu vsaka članica še vedno določa pogoje za vstop in izstop v državo, zato se pred odhodom na pot pozanimate, kaj potrebujete.


Kako do evropskega digitalnega potrdila v 3 korakih?


1. korak. FOTO: Zaslonski posnetek
1. korak. FOTO: Zaslonski posnetek

2. korak. FOTO: Zaslonski posnetek
2. korak. FOTO: Zaslonski posnetek

3. korak. FOTO: Zaslonski posnetek
3. korak. FOTO: Zaslonski posnetek


Od 30. junija bodo začeli pošiljati tudi potrdila o cepljenju na dom tako tistim, ki so cepljeni z vsemi odmerki, kot tistim, ki so cepljeni z enim. Potrdilo bodo prejeli tudi prebolevniki. Poleg tega si bo mogoče za 2 evra dati potrdilo natisniti tudi v lekarnah.

Hkrati se bodo potrdila izdajala tudi na cepilnih centrih. V začetku julija bomo digitalno potrdilo lahko imeli tudi na telefonu, a točna časovnica še ni znana, predvidoma konec naslednjega tedna.

image_alt
Znane nove številke, na zeleni seznam le del Slovenije?




image_alt
Prihajajo nagrade: Znano, kaj bodo ponudili Slovencem, če se cepijo


image_alt
Vrnitev v normalnost ogrožena, Sloveniji se ne piše nič dobrega

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije