»NAREDILI SMO VSE, KAR JE V NAŠI MOČI«

Pred Jankovićem težki dnevi: Zdaj čakamo na odločitev

Velika verjetnost je, da bomo zaključek evrolige spremljali ravno v naši prestolnici.
Fotografija: Ljubljanski župan Zoran Janković je velik športni navdušenec. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Ljubljanski župan Zoran Janković je velik športni navdušenec. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Naša prestolnica je med najresnejšimi kandidati za pripravo zaključnega evroligaškega turnirja letošnje sezone v košarki, a le v primeru, če se bodo v evroligi odločili, da se bo sezona tudi končala. Več bo znanega okoli 25. maja. Med kandidati so tudi Beograd, Atene, Solun, Köln in litovsko mesto Kaunas.

Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da ima ravno Ljubljana največ možnosti za pripravo največjega športnega dogodka, saj je Slovenija prva v Evropi razglasila konec epidemije.

Kakšna je verjetnost, da bomo zaključek evrolige spremljali v Ljubljani?

Ljubljana je najboljša kandidatka za organizacijo takega dogodka iz več razlogov. Slovenija je prva država v Evropi, ki je razglasila konec epidemije, kar je v tem trenutku najbolj pomembno. Smo med 10 najvarnejšimi mesti na svetu. Poleg tega je Ljubljana na izvrstni lokaciji v središču Evrope. Smo tudi odlični organizatorji, kar smo dokazali z evropskima prvenstvoma v košarki in odbojki, imamo urejeno športno infrastrukturo, zadosti hotelov, ob tem pa je v Ljubljani dostop do hotelov in športnih objektov enostaven. V Ljubljani smo pripravljeni. Čakamo na njihovo odločitev.



Kaj bi organizacija tako pomembnega športnega dogodka pomenila za prestolnico?

Ogromno. V tem trenutku je to največ, kar se lahko zgodi. Pomeni izjemno promocijo tako mesta kot države ter pomoč turizmu v tem težkem, lahko bi rekli »pokoronskem« obdobju. Na področju košarke je zaključni del evrolige največji športni dogodek v Evropi letos. Ekip je 18, vsaka naj bi štela okoli 30 ljudi, po moji oceni tudi več, potem so tu še tuji novinarji, ki spremljajo ekipe. Ne smemo pozabiti na televizijske gledalce, ki jih je od 300 do 400 milijonov. Skratka, dogodek pomeni veliko priložnost za mesto in državo.

Kdaj so se odločili za kandidaturo?

V športnem časopisu sem pred približno desetimi dnevi prebral kratko novico, da se za gostitelja zaključnega dela evrolige ponujajo Kaunas, Köln, Atene, Ankara in Beograd. Pogovoril sem se s svojimi najožjimi sodelavci in v štirih dneh smo sestavili ponudbo. Ekipo je vodila podžupanja Tjaša Ficko, sodelovali so še direktorica javnega zavoda Šport Ljubljana Tatjana Polajnar s sodelavcema Zoranom Lubejem in Romanom Kolarjem ter direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek. V zelo kratkem času so pripravili izjemno kandidaturo, za kar jim čestitam in se jim zahvaljujem. Mi smo naredili vse, kar je v naši moči. Zdaj čakamo na odločitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije