PRVE INFORMACIJE

Preberite, kaj naj bi prinesel drugi protikorona zakon (VIDEO)

Objavljeno 20. april 2020 17.15 | Posodobljeno 20. april 2020 22.47 | Piše: STA, M. U.

Za zagotavljanje poroštev in likvidnosti podjetij za zdaj predlaganih 2,8 milijarde evrov, del opozicije, ki je bil kritičen že do prvega protikoronskega zakona, je nezadovoljen tudi z osnutkom predloga drugega protikoronskega zakona.

Delo v času koronavirusa, Ljubljana, 30. 3. 2020 .FOTO: Voranc Vogel
Osnutek predloga drugega protikoronskega zakona, ki bo skrbel za likvidnost podjetij, za zdaj za zagotavljanje poroštev in likvidnosti predvideva 2,8 milijarde evrov, so po srečanju širše koalicije z vlado pojasnili poslanci. Koalicijske stranke lahko vladi še popoldne pošljejo dodatne predloge, vlada pa bo že danes začela njihovo obravnavo.

Kot so vodje koalicijskih polanskih skupin dejali po srečanju na Brdu pri Kranju, bo vlada danes in jutri obravnavala predlog popravkov prvega protikoronskega in predlog drugega protikoronskega zakona. Po predvidenem torkovem sprejetju na vladi bi ju lahko že v petek ali soboto obravnaval odbor za finance v državnem zboru, zakona pa bi poslanci sprejemali na izredni seji 28. in 29. aprila.
Pripombe v veliki meri upoštevane, »predvsem glede samozaposlenih, za tiste s skrajšanim delovnim časom in pa starše, ki so na porodniškem in starševskem dopustu«.


Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je po srečanju dejal, da gre pri popravkih prvega protikoronskega zakona predvsem za »popravke, na katere so bili opozorjeni že ob obravnavi prvega predloga«. Prepričan je, da gre za dober zakon, in tako odgovoril na to, da nekateri z njim niso zadovoljni, saj da ni naslovil vseh skupin, ki jih je epidemija koronavirusa prizadela.
Kritike opozicije tudi na osnutek drugega protikoronskega zakona
Del opozicije, ki je bil bil kritičen že do prvega protikoronskega zakona, je nezadovoljen tudi z osnutkom predloga drugega protikoronskega zakona, s katerim želi vlada reševati likvidnostne težave podjetij. Poslanci LMŠ, SD in Levice so danes opozorili na nekatere »še vedno pozabljene skupine državljanov« in pa na nejasnosti glede poroštev.
»Če smo se pri prvem mega zakonu zaradi nesodelovanja koalicije in vlade soočili z mega problemi in s težko izvedljivimi ukrepi, je drugi mega zakon za nas veliko razočaranje,« je dejal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.
Prepričan je, da v osnutku predloga drugega protikoronskega zakona, ki ga bo v torek obravnavala vlada, ni rešitve za največji problem, s katerim se bodo soočali v prihodnjih mesecih – gostinstvo in turizem. Prav tako v osnutku po njegovih besedah ni rešitev glede najemnine za prostore in opremo.

Kritičen je bil tudi vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovih besedah tudi drugi zakonski predlog ne bo dosegel vseh tistih podjetij, ki bi potrebovala pomoč. »Vlada trmasto vztraja pri definiciji, kdo bo prejel pomoč. Dejstvo je, da bodo nekatere panoge imele trajno težave z zaposlovanjem, predvsem gostinstvo in turizem,« je poudaril.


Vlada je s koalicijskimi poslanci danes govorila tudi o razmerah v turizmu, ki se bo s težavami soočal tudi, ko bodo ostala področja gospodarstva že zaživela. »Po ukrepih iz prvega zakona, namenjenega ohranjanju delovnih mest, po drugem za zagotavljanje likvidnosti, bo tretji paket namenjen zagonu rasti, ukrepi pa bodo zagotovili investicije v infrastrukturi, v njem pa bodo morda tudi dodatni ukrepi za turizem,« je pojasnil Krivec.

Vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga je po koncu srečanja ocenila, da so bile njihove pripombe v veliki meri upoštevane, »predvsem glede samozaposlenih, za tiste s skrajšanim delovnim časom in pa starše, ki so na porodniškem in starševskem dopustu«. Vlada je prisluhnila tudi predlogu glede izrednih študentov, ki niso v delovnem razmerju, in pa glede likvidnosti bolnišnic.

Poslanci SMC pa imajo še vedno pripombe glede pomoči turistični in gostinski panogi, saj menijo, da bi se morala vlada tega področja »lotiti bolj celovito«. Govorili so tudi o vprašanju pomoči samozaposlenim v kulturi, saj menijo, da jih ti ukrepi »morda še niso uspeli v celoti nasloviti«.

Vlada se je s koalicijskimi poslanci pogovarjala tudi o možnostih za oprostitev plačila poslovnih najemnin za čas, ko podjetja zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti. »Mislim, da je zakon precej dober, a nikoli ne bodo zadovoljni vsi,« je odgovorila na kritike, da niso vse skupine prebivalcev in podjetij vključene v ukrepih.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je bil zadovoljen, da je vlada prisluhnila poslancem, ki imajo danes do 19. ure čas, da podajo dodatne pripombe. Jurša je dejal, da gredo te predvsem v smeri, da bi podjetja dobila večji delež državnih poroštev. Za mala podjetja naj bi tako po njegovih besedah obveljalo 80-odstotno poroštvo, za večja podjetja pa 70-odstotno poroštvo države.
Janša odgovarja na kritike
Na očitke se je že odzval tudi premier Janez Janša, ki je zapisal, da so »opoziciji osnutek zakona poslali iz dobre volje, da lahko še pred sprejetjem na vladi podajo svoje predloge za dopolnitev. Ko je bila na vladi stranka SD, tega niso nikoli storili«.


Tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat je ocenil, da je bila večina njihovih predlogov, ki gredo v smeri pomoči ljudem in gospodarstvu, upoštevanih. »O deležu državnih poroštev za podjetja še teče razprava, tu nekje smo zelo blizu celotna koalicija, ker pa imamo koalicijsko vlado, je treba zadeve usklajevati,« je pojasnil.

Vodje poslanskih skupin sicer menijo, da bo potreben tudi rebalans proračuna, vendar je za to še prezgodaj.
 
Deli s prijatelji