VESELI DECEMBER

Praznična Radol'ca je nekaj posebnega

Ta konec tedna Radovljica vstopa v veseli december z bogatim programom; dogajanje bosta tudi letos popestrila sejem ARTish in festival Ana Mraz.
Fotografija: Včeraj so jih prižgali. FOTO: arhiv Turizma Radovljica
Odpri galerijo
Včeraj so jih prižgali. FOTO: arhiv Turizma Radovljica

Radovljica je v decembru že po tradiciji izjemno praznično okrašena, k temu vzdušju pa dodajajo že vrsto spremljajočih dogodkov. Pri okrasitvi mesta je poudarek na naravnem smrečju in vrbju, ki se prepletata na pročeljih mestnih hiš. »Praznična okrasitev Radovljice tudi letos temelji na ročno pletenih girlandah ter vencih iz smrečja in okrasju iz vrbja,« pravi Kaja Beton, direktorica Turizma Radovljica. »Tudi letos krasitev poteka pod vodstvom Turizma Radovljica. V okrasitvi se povezujejo veščine in znanje pletarke Tanje Legat ter floristke Sabine Šegula. Prva nadaljuje tradicijo pletarstva in jo v prednovoletnem času vplete v božična drevesca, venčke in novoletne krogle, druga pa za portale mestnih hiš splete girlande, venčke na vratih, velik božični venec in v praznično podobno odene baročno krinolino v preddverju graščine.«

Okrasitev mesta. FOTO: arhiv Turizma Radovljica
Okrasitev mesta. FOTO: arhiv Turizma Radovljica

Okrasitev se od velike novoletne smreke, ki jo krasijo kovane zvezde, vije po trgu do radovljiškega parka. Tam je urejen vilinski gaj, kjer decembra dom najdejo gozdne živali. Z lučkami so okrasili še gabrov drevored, v luči energetske draginje pa letos ne bo prazničnih lučk ob Gorenjski cesti. Za otroke so tudi letos po mestu pripravili praznični potep z interaktivnimi točkami, ki vodi od TIC Radovljica do razglednih točk, trga pred cerkvijo in se zaključi v vilinskem gaju, kjer otroci lahko na smrečico dodajo svoj okrasek iz naravnih materialov. Ta konec tedna bo po včerajšnjem prižigu lučk na trgu pestro danes dopoldne, ko poteka mesečna Radolška tržnica, tam bo več ponudnikov na stojnicah, potekala bo izjemoma med 10. in 13. ure, sočasno pa se bodo otroci lahko poskusili v jahanju konj z Ranča Sitar.

Vračajo se mednarodni ulični umetniki. FOTO: Jakob Remar/arhiv Turizma Radovljica
Vračajo se mednarodni ulični umetniki. FOTO: Jakob Remar/arhiv Turizma Radovljica

Na jutrišnjem Miklavževem sejmu se bodo v radovljiški graščini predstavili rokodelci iz Radol'ce, združeni pod znamko Narjen v Radol'c, ki se jim bodo pridružili tudi ustvarjalci iz drugih krajev. V času sejma bo delavnica ustvarjanja z glino, popoldne pa bo na trgu Miklavževa predstava Teatra Cizamo z obiskom Miklavža. Ta bo v ponedeljek obiskal tudi Lesce, kjer bo poskrbel za prižig lučk.

V nadaljevanju prazničnega meseca bo staro mestno jedro Radovljice zaživelo ob koncih tedna, ko bo na trgu praznični sejem; popestrile ga bodo delavnice za otroke in predstave na prostem. V Radovljico se letos vračajo mednarodni ulični umetniki, ki v Sloveniji gostujejo na decembrskem festivalu Ana Mraz. Zvrstile se bodo štiri ulične predstave, in sicer 10., 25., 26. in 28. decembra. Predstave Ane Mraz niso klasične, namenjene otrokom, to so predstave, ki navdušujejo vse generacije gledalcev. Tudi letos bo v Radovljici gostoval sejem rokodelcev ARTish, v Radovljiški graščini bo v nedeljo, 18. decembra. Glasbeno podlago bo odigrala zasedba WildART, potekala pa bo tudi ustvarjalna delavnica.

Po 20. decembru se bo dogajanje razširilo tudi na dneve med tednom. Sejem z delavnicami bo v sredo in četrtek, 21. in 22. decembra, v petek, 23. decembra, bo prvi od dveh večjih decembrskih koncertov. Na oder v starem mestnem jedru prihaja Gušti. Ob koncertu boste lahko okušali lokalno kulinariko. Naslednji koncert bo, prav tako v spremstvu Okusov Radol'ce, 30. decembra, ko v Radovljico prihaja Hamo&Tribute 2 Love. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije