VELIKAN

Pravi velikan: spletli so 230-kilski venec (FOTO)

Velikana v Banovcih pletejo in postavljajo že 23 let. Pomagale celo dopustnice iz bližnjih term.
Fotografija: Ročno so ga dvignili.
Odpri galerijo
Ročno so ga dvignili.

Pred prvo adventno nedeljo je Turistično društvo Banovci v središču vasi ob vaški kapeli, ki je posvečena Mariji pomočnici, postavilo adventni venec. Gre za pravega velikana, saj je širok pet metrov in tehta kar 230 kilogramov. Najprej so članice in člani na prostem pripravili vse potrebno za pletenje, in sicer smrečje, ki sta ga prispevali družini Sršen in Šalamun, ter železno ogrodje. Pletenje jim je šlo lepo od rok, smrečje so povezali in vse skupaj ovili z žico. Potem so nanj položili štiri lučke ter ga okrasili z rdečimi, rumeni in belimi pentljami ter večbarvnimi lučkami, dolgimi 35 metrov.

Člani društva in preostali vaščani so venec, ki je bil povezan v verigami, ročno dvignili na drog. Pred vhodom v kraj iz veržejske smeri, pri kapeli sv. Florjana, so spletli še manjšega. Dogodek je bil uvod v bližajočo se prireditev Božična Prlekija, ko bodo domačini spet postavili jaslice na prostem.

Svečke na adventnem vencu bosta še tri nedelje prižigali družini Skuhala in Topolnik, pospravili pa ga bodo okoli treh kraljev. Kot je povedal predsednik TD Banovci Damjan Šalamun, so letos pri pletenju in postaviti sodelovali vrli člani društva, vaščani, zelo pridni so bili tudi najmlajši. Po naključju so se jim pridružile celo ženske iz okolice Moravč pri Domžalah, ki so bile na nekajdnevnem dopustu v Banovcih. 

V kraju je to že večletna tradicija. Fotografiji: Jože Žerdin
V kraju je to že večletna tradicija. Fotografiji: Jože Žerdin

Okrasili so ga z lučkami in pentljami.
Okrasili so ga z lučkami in pentljami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije