ZAPUŠČINA

»Pr‘ mežnarjo« Janez živa podoba jezičnega moža

Objavljeno 05. januar 2012 20.55 | Posodobljeno 05. januar 2012 21.04 | Piše: Primož Hieng

Rojstna hiša pisatelja in duhovnika Janeza Jalna je postala slikovit muzej.

Duhovnik in pisatelj Janez Jalen je znal marsikatero stvar obrniti v humor. (Foto: Digitalna knjižnica Slovenije)

RODINE – Tik pod cerkvijo sv. Klemena na Rodinah pri Žirovnici in tamkajšnjim pokopališčem stoji rojstna hiša duhovnika in pisatelja Janeza Jalna, avtorja znamenitih literarnih del Bobri, Ovčar Marko, Vozarji in drugih. Hiši na Rodinah 10 po domače pravijo Pr‘ mežnarjo, kar očitno kaže na to, da je bila nekoč dom cerkvenih upraviteljev.

Po Jalnovih stopinjah

Danes je Jalnova rojstna hiša živi muzej, sicer v lasti družine Mulej, ki šteje devet članov. Ob odprtju vsakoletne razstave jaslic – tokrat se je z njimi predstavila Ana Korenč iz Šmartnega pod Šmarno goro, svoje vezenine pa je pokazala Marija Šebat, Bohinjčeva mama – je več o hiši povedal gospodar Janez Mulej. »Od leta 1991, ko je umrla prva pisateljeva dedinja, sem lastnik Jalnove rojstne hiše na Rodinah na Gorenjskem,« pripoveduje. »Po njej sem podedoval to hišo in del njegove zapuščine. Že v naslednjem letu se nama je z ženo porodila ideja, da stari del pisateljeve rojstne hiše preurediva v spominski objekt in ga predstaviva Slovencem. To nama je v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine iz Kranja tudi uspelo. Uvrstili so nas v sklop Poti kulturne dediščine Žirovnica in tako danes predstavljava Jalnovo domačijo tudi mlajšim generacijam, to je osnovnošolcem in gimnazijcem, obiščejo pa nas tudi študenti raznih fakultet in drugi, ki jih zanimata življenje in delo Janeza Jalna. Radi slišijo kakšne podrobnosti iz njegovega življenja, saj je bil znan tudi kot jezični mož, ki je znal marsikatero stvar obrniti v humor, in tega humorja ima v svoji zapuščini zelo veliko. Starejšim je to v veliko veselje, da slišijo v današnjih časih, ki so dokaj kisli in klavrni, kakšno sočno Jalnovo domislico. V času, ko ni obiska šolarjev, na primer ob božiču, postavljamo razstave jaslic, organiziramo pa tudi koncerte. Ob veliki noči je Jalnova domačija polna raznobarvnih pirhov in prazničnih običajev. Hiša mora živeti in živi, daje pa od sebe vse tisto, kar bi morale sicer dajati podobne domačije oziroma spominski objekti, ki jih je v naši okolici, torej okrog Vrbe in Žirovnice, kar nekaj. Tu ljudje namreč zaznajo pravi utrip pristnega vaškega in ljudskega življenja.«

Balkon Gorenjske

Jalnova rojstna hiša je tudi dom Mulejevih, kjer je bilo rojenih sedem otrok. Najstarejši bo letos dopolnil 33 let, najmlajši pa osem. Petnajstletna hči Katarina kar malo žalostna pove, da so štirje že odšli zdoma in se razkropili po krajih Gorenjske.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Del Mulejeve hiše je torej živi muzej, namenjen predstavitvi Jalnove dediščine, v prostorih pa je tudi veliko predmetov, knjig in celo oblačil, ki so zapuščina znamenitega pisca.

Deli s prijatelji