BO PADEL REKORD?

Pozor, občutna podražitev: Petrol že napovedal spremembe, ponekod zmanjkuje goriva

Če ne želite za bencin in dizel plačati občutno več, se na bencinski servis odpravite danes.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo 
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jure Eržen, Delo 

Ker so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale, se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla, ki jo je uvedla marca. S 1. majem se bodo tako te cene lahko spet oblikovale prosto na trgu.

Že jutri lahko na bencinskih servisih pričakujemo dvig cen, je za Radio Slovenija dejal ekonomist Maks Tajnikar: Po njegovih besedah bi lahko bile cene rekordno visoke.

S Petrola so po poročanju omenjenega radia že sporočili, da bodo cene pogonskih goriv po sprostitvi nekoliko višje od trenutnih, in sicer naj bi bile primerljive s cenami goriva v Avstriji in na Hrvaškem. Kot so poročale Finance, bi za liter 95-oktanskega bencina po novem lahko odšteli 1,6 evra, za liter dizla pa 1,8 evra.

Petrol: Ni potrebe za paniko

Družba Petrol po petkovi napovedi vlade, da ta ne bo podaljšala regulacije cen bencina in dizla, danes na bencinskih servisih zaznava povečano povpraševanje, a ob tem miri, da z vidika stabilnosti oskrbe ni potrebe za paniko. Kot so v družbi Petrol povedali za STA, na nekaterih prodajnih mestih zaradi povečane prodaje prihaja do kratkoročnih izpadov zalog, a se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že čez dan. Obenem so zaradi povečane prodaje na tovrstnih prodajanih mestih že povečali tudi dobavo goriva.

Ministrstvo: Vladni cilj je bil dosežen

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen odločila 14. marca zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter. Nato je 31. marca določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene, in sicer za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina v višini 1,483 evra, za liter dizla pa 1,521 evra za liter. »S tem je bil vladni cilj in namen zaščite potrošnikov dosežen,« so v petek sporočili z gospodarskega ministrstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije