KAZEN TUDI ZA PUSTA?

Pozor, za nošenje teh oblačil boste plačali kazen

Vojaška oblačila in imitacija orožja na prireditvi: kazni po zagotovilih ministrstva za notranje zadeve za take primere ne bo, če videz ne bo vzbujal občutka, da gre za uradno osebo (policista ali vojaka). 
Fotografija: Ob 76. obletnici dražgoške bitke se je v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ob 76. obletnici dražgoške bitke se je v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi. FOTO: Leon Vidic, Delo

V teku je sprejem novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki ostreje kaznujejo nošenje orožja ali njegove imitacijo ali celo zgolj predmetov, ki spominjajo na orožje. 

Prav tako so predvidene visoke kazni za nošenje oblačil, podobnih uradnih uniformam. 

​Na slovensko vlado smo naslovili vprašanje glede javnih prireditev, na katerih se v naši državi na veliko nosijo raznolike uniforme, orožje ter imitacije tega. Poslali smo jim konkretno fotografijo, ki jo lahko vidite v tem članku z vprašanjem, ali bi bili udeleženci v tem primeru kaznovani. 

Z ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so nam odgovorili: »Glede na priloženo fotografijo po našem mnenju niso izpolnjeni pogoji za prekršek, saj osebe ne vzbujajo videza, da izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb.«


Preberite še:

Šiško in njegovi vojaki v nemilosti: grozi jim visoka kazen
Uf, ste videli, kaj se je zgodilo Andreju Šišku?

Spomnimo, novela zakona je v zakonodajnem postopku predvsem zaradi t. i. Štajerske varde, o kateri smo večkrat poročali. Vesna Mitrić iz službe za stike z javnostjo MNZ nam je še pojasnila: »Udeleženci prireditve bodo lahko nosili, razkazovali ali uporabljali navedene predmete (dekorativno orožje, imitacije orožja in podobno) oziroma nosili maskirna oblačila, uniformo ali oblačila, podobna uniformi uradnih ali vojaških oseb, če s svojim ravnanjem ne bodo vzbujali videza, da izvajajo naloge uradnih ali vojaških oseb.«

Imate zgodbo za nas? Pišite nam, poiskali bomo odgovore.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije