ODPOKLIC

Pozor, tega izdelka nikar ne uživajte: salmonela v otroških čokoladah (FOTO)

Prišlo je do več zastrupitev s hrano, številni otroci so končali v bolnišnici.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto

Nekatere serije čokoladnih jajc in drugih izdelkov Kinder so bile odpoklicane zaradi prisotnosti salmonele, je zapisano na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Če imate ta izdelek doma, ga ne uporabljajte. Če ga boste vrnili v trgovino, kjer ste ga kupili, vam je trgovec dolžan vrniti kupnino.

V različnih državah EU je namreč prišlo do več primerov zastrupitev s hrano. Šlo naj bi za salmonelo v nekaterih serijah čokoladnih izdelkov Kinder, ki jih izdeluje Ferrero v eni svojih tovarn v Belgiji. 

Iz prodaje umaknili tudi priljubljene Kinder jajčke. FOTO: Zps
Iz prodaje umaknili tudi priljubljene Kinder jajčke. FOTO: Zps

Distributer Atlantic Trade je iz prodaje preventivno odpoklical izdelek Kinder Schoko Bons 125g proizvajalca Ferrero. Izdelek so odpoklicali zaradi suma na prisotnost bakterije salmonela, čeprav nobeden izmed izdelkov Kinder, ki so prisotni na slovenskem trgu, ni bil pozitiven na testu in niso prejeli nobenih pritožb potrošnikov.

Omenjeni izdelki so bili v prodaji v Lidlovih trgovinah. V družbi Lidl Slovenija so jih umaknili iz prodaje, kupci pa lahko izdelek vrnejo v katerokoli izmed njihovih trgovin. Kupnino jim bodo povrnili tudi brez predložitve računa.

Odpoklican izdelek, ki so ga prodajali v Lidlu. FOTO: Lidl Slovenija
Odpoklican izdelek, ki so ga prodajali v Lidlu. FOTO: Lidl Slovenija

Za zdaj potrjenih več kot 100 primerov

Evropski organi že preiskujejo primere salmonele, ki naj bi bili povezani z vrsto čokoladnih izdelkov za otroke italijanske slaščičarske skupine Ferrero. Doslej je bilo potrjenih 105 primerov, še 29 je sumov na salmonelo, večinoma pri otrocih, mlajših od 10 let. Največ primerov je v Veliki Britaniji, prizadetih pa je še osem drugih evropskih držav.

Skoraj polovico potrjenih primerov okužbe s salmonelo so odkrili v Veliki Britaniji, v EU so prizadete Nemčija, Belgija, Francija, Irska, Luksemburg, Nizozemska in Švedska, ob njih pa so primere odkrili tudi na Norveškem. Prvi primer na Otoku so zaznali 7. januarja.

Ferrero odpoklical več vrst čokoladk

Zadevo preiskujeta Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ter Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Po navedbah evropskih organov izbruh zaznamuje nenavadno visok delež otrok, ki potrebujejo hospitalizacijo. Kot možni vzrok so prepoznali več čokoladnih izdelkov.

Ferrero je odpoklical že več serij svojih izdelkov za otroke, vključno z jajčki Kinder Surprise, ki so še posebej priljubljeni v času velikonočnih praznikov. Po navedbah podjetja so bili vsi prizadeti izdelki izdelani v Belgiji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije