Predstavitvena informacija

Kako veste, da vas zdeluje vročina

Zaradi podnebnih sprememb so vročinski valovi povsod po svetu vse pogostejši. V teh dneh prvi zares vroči dnevi letošnjega poletja dosegajo tudi nas. Ste pripravljeni na njih?
Fotografija: V vročini s potenjem izgubljamo vodo. Redno jo nadomeščajmo z vnosom tekočine, čim začutimo žejo. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
V vročini s potenjem izgubljamo vodo. Redno jo nadomeščajmo z vnosom tekočine, čim začutimo žejo. FOTO: Getty Images


Na Agenciji RS za okolje priporočajo, da ob ekstremno visokih temperaturah svoje gibanje na prostem omejimo na jutranje in večerne ure, da se izognemo posledicam dehidracije in možnosti vročinskega udara.

Poleg izogibanja gibanju na prostem je treba v vročini posebno pozornost nameniti tudi hidrataciji. Z dihanjem, potenjem in urinom namreč telo izgublja vodo, ki je ključna za življenjske funkcije. Zato moramo za nemoten potek procesov v njem vsak dan spiti veliko tekočine. Kako vemo, da smo je spili premalo?

Žeja
Prvi in najočitnejši znak dehidracije je žeja. Kadar imate suha usta in čutite, da vam zmanjkuje sline, spijte kozarec vode. Prav tako preizkusite občutek lakote – spijte kozarec vode in morda boste ugotovili, da ste v resnici žejni. Imejte jo vedno pri roki.



Pazite, da ste v vročini dovolj hidrirani, da vas ne zadane še vročinski udar. FOTO: Getty Images
Pazite, da ste v vročini dovolj hidrirani, da vas ne zadane še vročinski udar. FOTO: Getty Images


Utrujenost in glavobol
Voda je glavna sestavina krvi. Kadar smo dehidrirani, se ta koncentrira in teče počasneje, zaradi česar se zmanjšata krvni pritisk in količina kisika v njej. Postanemo utrujeni in dobimo glavobol; v skrajnem primeru nas lahko doletita omotica in izguba zavesti.

Temen urin in zaprtje
Ledvice so prvi organ, ki ga prizadene dehidracija. Zaradi nje varčujejo z izločanjem vode in koncentrirajo urin; v najslabšem primeru ga celo nehajo proizvajati. Urin temnejše barve je odraz koncentracije odpadnih snovi in znak dehidracije. Ta povzroča tudi zaprtje, saj črevo iz hrane počrpa vso vodo. Če ste hidrirani, je vaš urin brezbarven in z zaprtjem nimate težav. 



Mišični krči
Poznate tisto krčevito bolečino v mišicah? Ta nastane zaradi prevelike izgube tekočine ob fizičnem naporu ali premajhnega vnosa tekočine v telo, zaradi česar je porušeno ravnovesje elektrolitov. Pomemben mineral za delovanje mišic je magnezij. Nadomestite izgubljeno tekočino ter obnovite zalogo magnezija z vodo REfresh Active z naravnim okusom limone in limete.


Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije