PRI OSEBI POTRDILI COVID 19

Pozor: ste bili v soboto ali nedeljo v čakalnici UKC Ljubljana?

Objavljeno 22. junij 2020 11.15 | Posodobljeno 22. junij 2020 11.30 | Piše: A. L.

Inštitut za javno zdravje bo na podlagi ocene tveganja pozval bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili takrat v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana, naj opazujejo svoje zdravstveno stanje.

Simbolična fotografija. FOTO: Marko Feist 
»V soboto ponoči je dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana obiskala oseba, za katero se je kasneje izkazalo, da je bila pozitivna na covid 19,« so sporočili iz UKC Ljubljana. Čakala je v skupni čakalnici oddelkov službe nujne medicinske pomoči (SNMP), internistične prve pomoči (IPP) in urgentnega kirurškega bloka. 

Izpostavljajo, da je oseba v čakalnici nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo.

V Sloveniji je bila včeraj ena oseba na novo potrjeno okužena z novim koronavirusom.

»Nijz bo na podlagi ocene tveganja pozval bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote, 20. 6. 2020, od 22. ure do nedelje, 21. 6. 2020, do 7. ure v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …) najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju,« so še dodali.
 
Za prenos bolezni je potreben tesnejši stik (na manj kot 1,5 metra) z bolnikom, zato je verjetnost, da so se zdravstveni delavci, bolniki in njihovi spremljevalci okužili, majhna, so še zapisali v sporočilu javnosti.
Deli s prijatelji