POLETNI ČAS

Pozor, ne pozabite premakniti ure!

V noči na nedeljo bomo prestavili urine kazalce na poletni čas.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Handout, Via Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Handout, Via Reuters

Urine kazalce bomo v nedeljo ob 2. uri prestavili na 3. uro in tako prešli na poletni čas, premik ur pa nas bo prikrajšal za uro spanja. Na zimski čas se bomo znova vrnili zadnjo nedeljo v oktobru. Po odločitvi EU, da naj bi uro nehali premikati, je po lanski odločitvi Evropske komisije znano, da jo bomo še vsaj do leta 2026.

V Sloveniji smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, smo dokončno določili leta 2006.

V zadnjih letih je bilo sicer veliko razprav o tem, da bi premik ure opustili, evropski poslanci pa so leta 2019 odločili, da bo premikanje ure ukinjeno leta 2021. Zaradi epidemije je to vprašanje ostalo v senci, Evropska komisija pa je nato določila, da bomo uro premikali še vsaj do leta 2026.

Slovenska vlada je leta 2018 načelno podprla predlog direktive za ukinitev premikanja ure, a pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordinirani prehod na usklajen čas.

Bo obveljal zimski čas? 

Javno posvetovanje, ki ga je Bruselj izvedel v letu 2018, pa je pokazalo, da smo Slovenci tako kot Portugalci, Ciprčani in Poljaki bolj naklonjeni poletnemu času, za zimskega pa so se večinsko izrekli Finci, Danci in Nizozemci. A v Sloveniji je standardni čas centralno evropski čas, ki ustreza zimskemu času. Če bi torej ukinili premikanje ure na poletni čas, bi tako skozi vse leto na podlagi zakona o računanju časa obveljal standardni zimski čas.

Namen premikanja ure na poletni čas je bil, da bi luči prižgali kasneje v dnevu in tako bolje izkoristili dnevno svetlobo, s tem pa prihranili energijo. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala in tudi gospodarstvo naj bi čutilo pozitivne učinke. Nasprotniki ukrepa medtem izpostavljajo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi, slabša njihovo razpoloženje in zdravje.

Marsikje po svetu ne premikajo urinih kazalcev, a tudi tam, kjer jih, tega ne storijo nujno na isti dan. Ponekod pa so poletni čas opustili. Prvi premik ure so sicer izvedli v Avstriji in Nemčiji po 2. svetovni vojni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije