PARLAMENTARNE VOLITVE 2022

Pozor, rok se izteka: tega o glasovanju na parlamentarnih volitvah niste vedeli

Glasovnico lahko pred odhodom v tujino prevzamete osebno, pred tem pa morate oddati e-vlogo. Kdaj je rok za oddajo vloge? Izteče se v četrtek, 24. marca, ob polnoči.
Fotografija: Volitve so vse bliže. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Volitve so vse bliže. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Državnozborske volitve bodo 24. aprila. Marsikdo si je že ali pa si še bo rezerviral dopust v tujini ravno v tistem obdobju, saj se le nekaj dni po volilni nedelji začnejo prvomajske počitnice (27. aprila). Pa lahko vseeno izkoristim volilno pravico? Seveda. Pravzaprav imate na voljo več možnosti, razkriva Državna volilna komisija (DVK).

Predčasne volitve

Volivke in volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan volitev zunaj Slovenije, lahko glasujejo predčasno (19., 20. in 21. aprila), če bodo takrat še v Sloveniji.

Oddaja glasu v tujini

Če boste med 19. in 24. aprilom v tujini in želite oddati svoj glas na volitvah, morate oddati vlogo preko eUprave, z naslovom, kam naj se glasovnica pošlje. Rok za oddajo te e-vloge se izteče v četrtek opolnoči. V obrazcu izberite ustrezne korake ter tudi naslov, kam naj vam pošljejo glasovnico. To lahko potem oddate na diplomatsko konzularnem predstavništvu Republike Slovenije (DKP), če je tam vzpostavljeno volišče, ali po pošti iz tujine. Kaj pa, če še ne vem, kje bom oziroma se bom vmes selil?

Osebni prevzem glasovnice

Če volivec ne ve, kje v tujini se bo nahajal, in zato ne more vpisati točnega naslova v tujini, lahko v e-vlogo, ki jo mora oddati jutri do konca dneva (za to ne potrebujete digitalnega potrdila), napiše le državo, namesto naslova pa dopiše, da želi volilno gradivo osebno prevzeti pred odhodom v tujino (to lahko stori na sedežu DVK ali pa na sedežu okrajne volilne komisije na območju njihovega stalnega prebivališča). V tem primeru DVK predlaga, naj izpolnjeno volilno gradivo/glasovnico – še zlasti, če potujete v zelo oddaljene kraje – iz tujine čim prej odpošljete nazaj v Slovenijo (tam, kjer bodo ob prvem postanku lahko prišli do najbližje pošte). Glasovnice iz tujine se namreč pri izidu volitev upoštevajo, če bodo prispele najpozneje do 3. maja do 12. ure. Pri tem je pomembno vedeti, da takšne glasovnice ne smete poslati iz Slovenije, temveč mora biti poslana iz tujine (ni pa nujno, da ravno iz države, ki ste jo navedli). Pa še ena malenkost: tisti, ki bodo glasovnico osebno dvignili pred 8. aprilom, bodo prejeli prazno glasovnico, tisti, ki po omenjenem datumu, pa polno. Če jo boste torej dvignili prej, poskrbite, da bo jasno razvidna vaša volja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije