VREMENSKA UJMA S TOČO

FOTO in VIDEO: Pustošile nevihte z nalivi, točo, vetrom in udari strel

Trenutno se nevihtna linija premika od Ljubljanske kotline in Dolenjske proti severovzhodu.
Fotografija: Reka Bistrica, Muta FOTO: Bralka Kaja
Odpri galerijo
Reka Bistrica, Muta FOTO: Bralka Kaja

LJUBLJANA –  Močnejše nevihte z nalivi, točo, vetrom in udari strel so se danes razbesnele nad številnimi deli Slovenije. O njih poročajo vse od zaledja obale in Krasa, Notranjske in Dolenjske prek Gorenjske, osrednje Slovenije do Koroške. Najhujše posledice so prav na Koroškem.

Močnejše nevihte so se najprej razdivjale v zaledju Kopra oz. na območju Kraškega roba ter na Krasu. Zaradi neurja je prišlo do izpada elektrike na progi Koper-Divača, zaradi česar je bil promet nekaj časa močno oviran. Zaradi nespametnega ravnanja voznikov v nevihti je bil za krajši čas zaprt tudi predor Kastelec na primorski avtocesti. Vozniki so namreč ustavljali v predoru zaradi toče.


Na območju občine Hrpelje-Kozina je meteorna voda zaradi močnega deževja in zamašenih odtokov poplavila tri objekte in številne ceste. Gasilci so čistili odtočne jaške in črpali vodo iz objektov.


Razmere se zdaj vsaj nekoliko umirjajo, na Koroškem pa gasilci na terenu pomagajo občanom pri odpravljanju posledic.

Močnejši nevihti v zaledju Obale in na Koroškem

Druga močnejša nevihtna celica je zgodaj popoldne nastala na Koroškem, na območju Dravograda, Vuzenice in Mute, kjer je bilo današnje divjanje narave najhujše. Poleg silovitega naliva se je pojavila tudi toča, narasli so hudourniki.

Portal Neurje.si je poročal, da je na območju Mute padlo več kot 100 milimetrov padavin v zelo kratkem času, zato so hudourniki in potoki poplavljali. Iz SŽ so sporočili, da je zaradi plazu do zaprta koroška proga, po poročanju TV Slovenija naj bi tako ostalo do ponedeljka. Zaradi plazu je zaprta tudi regionalna cesta Vuzenica-Vuhred.

Gasilci so po navedbah pristojnih še vedno na terenu in pomagajo občanom pri odpravi posledic neurja. Veliko je poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.





Neurje zajelo tudi Dolenjsko 

Okoli 16-te ure je območje občine Novo mesto zajelo neurje z močnim dežjem in točo. Na terenu so gasilci iz gasilskih društev GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Kamence, Novo mesto, Otočec, Prečna, Ždinja vas, Smolenja vas in Vavta vas.



Gasilci črpajo vodo iz stanovanjskih in proizvodnjih objektov. Meteorna voda je zalila več cest, cestno podjetje bo poskrbelo za signalizacijo. Gasilci so izvlekli dve osebni vozili iz poplavljenega cestišča, poročajo na upravi za zaščito in reševanje.



Tudi v Mestni občini Ljubljana je zaradi neurja meteorna voda zalila več kleti stanovanjskih objektov, zaradi udara strele je zagorel stanovanjski objekt. o podobnih nevšečnostih so poročali iz okolice prestolnice. V Domžalah so zaradi strel in naliva odpovedali tekmo 1. SNL med Domžalami in Aluminijem.


Trenutno se nevihtna linija premika od Ljubljanske kotline in Dolenjske proti severovzhodu.

Ponekod obstaja velika verjetnost za točo, nekateri deli države so obarvani rdeče.
 

Nedelja precej podobna


Jutri bo vreme podobno, le padavine bodo nekoliko manj pogoste. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Goriškem in ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 22 do 28, na Primorskem do 31 °C.



V ponedeljek in torek se vreme še ne bo ustalilo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo še krajevne plohe in nevihte. Na Primorskem bo več sonca, pihala bo šibka burja.

Kako je pa pri vas? Poročajte nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije