PAMET V GLAVO

Nujno branje, preden skočite v slovenske kopalne vode

Objavljeno 31. julij 2020 12.52 | Posodobljeno 31. julij 2020 12.52 | Piše: Ma. M.

V zadnjih tednih je v slovenskih rekah in jezerih utonilo več ljudi.

Reka Soča vabi, a bodite pazljivi. FOTO: Igor Modic, Delo
V zadnjih tednih se mnogi odpravljajo na kopanje v reko ali jezero, kjer ni reševalcev iz vode in je kopanje na lastno odgovornost. Pri tem je treba biti zelo pazljiv, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz.) Spomnimo, pred dnevi je v reki Soči utonil 10-letnik, dve osebi pa v Soboškem jezeru


Kopanje po nalivih je nevarno

Nijz zato opozarja: »Vsak naj plava glede na svoje plavalno znanje in naj ne podcenjuje moči tokov, brzic in valov. Nijz med drugim odsvetuje tudi, da se odpravimo plavat povsem sami. Kopalcem svetujejo, naj pred kopanjem preverijo temperaturo vode. V vodo nikoli ne vstopimo nenadno, pregreta oseba naj se v vodo spusti postoma in previdno. Pri nenadnem vstopu v hladno vodo lahko namreč pride do motnje koordinacije in izgube nadzora nad dihanjem, nastopita lahko tudi pohladitev in izguba zavesti. Preveriti je treba čistost vode in vodnega dna. Posebno pozornost svetujejo, če so na vodni gladini vidni oljni madeži ali pena. Dno mora biti trdno in prosto, brez ostrih odpadkov, kot je, na primer, razbito steklo, so še opozorili.

Preveriti je treba tudi, ali so vstopi v vodo varni in ali se dobro vidi obalo. Nijz odsvetuje kopanje na naravnih kopališčih po večjih nalivih, saj obstaja možnost večjega nenadnega onesnaženja vode in vdora odplak. Po nalivih obstaja tudi večja nevarnost utopitve zaradi povečanega pretoka vode.

Priporočajo kopanje le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, torej v naravnih kopališčih in kopalnih območjih, ki so vključena v državno spremljanje kakovosti kopalnih voda v času kopalne sezone.


Le 18 naravnih kopališč

Po podatkih Nijz je v Sloveniji trenutno 18 naravnih kopališč, ki imajo upravljavca, katerega naloga je zagotavljati varnost in urejenost kopališča. To med drugim vključuje tudi prisotnost reševalcev iz vode, prvo pomoč, ustrezno urejene oznake kopališča in druge dodatne storitve, so pojasnili.

Kopalnih območij je v Sloveniji 30. Pri tem opozarjajo, da gre za območja brez upravljavca in reševalcev iz vode, vsak kopalec zato prevzema odgovornost za morebitne poškodbe ali utopitve na takih območjih. Kopanje v drugih nenadzorovanih površinskih vodah pa na inštitutu odsvetujejo.

Nikakor se ne bi smeli kopati niti pod vplivom alkohola in drog. 
Deli s prijatelji