GROZI DRUGI VAL

Ponovna zaostritev ukrepov morda že v petek, oglasil se je tudi Janša

Zadnjo besedo o vsebini odloka bo imelo notranje ministrstvo.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo zaradi vnosov okužb novega koronavirusa v državo predlagal razpravo o umestnosti nekaterih izjem, zaradi katerih osebam, ki pridejo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, ni treba v 14-dnevno karanteno, je za STA povedal direktor NIJZ Milan Krek.

Odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija, v 10. členu določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevne karantene za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav.
 

Preberite tudi: Konkreten skok števila na novo okuženih s koronavirusom v Sloveniji



Med drugim 14-dnevna karantena ob prihodu v Slovenijo ni potrebna za čezmejne dnevne oz. tedenske delovne migrante, osebe v gospodarskem prometu v Slovenji, prevoznike blaga v Slovenijo ali iz nje, tranzitne potnike čez Slovenijo, diplomate. Brez odrejene karantene je dovoljen prehod meje iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, za osebe, ki so bližnji sorodniki državljana Slovenije ali tujca s stalnim prebivališčem Sloveniji, itd.
 

Preberite tudi: Zdravnik Mrevlje: Drugi val že na poti. Zaprite domove!



Milan Krek. FOTO: Blaž Samec
Milan Krek. FOTO: Blaž Samec
Krek pravi, da večina primerov okužb z novim koronavirusom v zadnjih tednih v Sloveniji pride iz tujine prav na podlagi teh izjem. Zato bodo predlagali razpravo o njihovi umestnosti izjem, kar v primeru poslabšanja epidemiološke slike tudi predvideva vladni odlok.

Odlok bi lahko spremenili že v petek

Glede na to, da odlok izvaja ministrstvo za notranje zadeve, bo tudi to ministrstvo imelo glavno besedo o vsebini odloka oz. katere izjeme glede karantene bodo v njem ostale. Krek pričakuje, da bi lahko odlok spremenili že v petek.

Tudi vodja svetovalne skupine za covid 19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je danes dejala, da primere okužb v zadnjih dneh povzroča režim odprtih meja. Teh nekaj novih vnosov bi lahko v prihodnje povzročilo nekaj deset novih primerov.

Janša: Grozi drugi val

Premier Janez Janša pa je na twitterju opozoril, da grozi drugi val epidemije novega koronavirusa, z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav pa se tveganje uvoza novih okužb hitro povečuje. »Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali. Sicer bodo nove omejitve neizogibne.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije