ALKOHOL

Pozor, policija napovedala poostren nadzor

Prav vsakega ustavljenega voznika bodo preverjali.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Policisti bodo tudi ta konec tedna v okviru akcije Slovenija piha 0,0 in alkohol, ki poteka od 5. novembra, izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Novembrski čas okoli martinovega je namreč znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih velikokrat povzročijo opiti vozniki. »V okviru nadzora vsakemu vozniku, ki ga imamo v postopku, odredimo preizkus alkoholiziranosti. Po potrebi s hitrimi testi ugotavljamo tudi prisotnost drog v organizmu,« so zapisali pri GPU.

Vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in druge udeležence v prometu.

Za vsako 10. nesrečo kriv alkohol

Po navedbah policije približno vsaka 10. prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik. Udeležencem cestnega prometa se zmanjšajo motorične sposobnosti že po enem kozarcu zaužitega alkohola. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večji verjetnosti prometne nesreče.

Največ nesreč zaradi alkohola se zgodi ponoči in zjutraj

Ob tem so opozorili, da se največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola zgodi ob koncu tedna, in sicer ob petkih in sobotah ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah ter po obdobjih in v času martinovega ter v decembrskih dneh.

»Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste opiti, ne sedajte za volan, temveč si prevoz na zabavo in z nje načrtujte v naprej. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije