MRAZ

Pozor, najhujše šele prihaja

Nizke temperature bodo vztrajale še nekaj dni.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Slovenijo so tako kot večji del Evrope zajele za ta čas nadpovprečno nizke temperature. Te so v višinah danes najnižje. Najbolj mrzlo je bilo danes na Kredarici, kjer so izmerili –27 stopinj Celzija.


Po nižinah bo najbolj mraz v sredo in četrtek zjutraj, ko bo jasnejše in se bo veter umiril. »Mraz v nižinah zaostaja za mrazom v višinah,« pravi meteorolog Brane Gregorčič in napoveduje, da bo v sredo in četrtek po nižinah zjutraj –15 stopinj, čez dan pa okoli –5 stopinj Celzija.


Občutek mraza še stopnjuje veter. »Veter vpliva na žive organizme zaradi izhlapevanja vode. Kakšen je ta vpliv na občutek mraza, je odvisno od hitrosti vetra in relativne vlage. Veter lahko okrepi občutek mraza tudi za okoli minus 10 stopinj, pri tem pa gre bolj za empirične preračune, to se ne da točno izmeriti,« pojasnjuje Gregorčič.


Danes bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem ponekod še presegali hitrost 100 kilometrov na uro, drugod pa bo pihal
okrepljen severovzhodni veter. Veter bo v torek občutno oslabel.

Sreda bo precej sončna, v četrtek pa se bo pooblačilo. Popoldne bo začelo snežiti. Sneženje ne bo obilnejše, bo pa snežilo tudi ob morju. 

Konec tedna bo mraz popustil, v notranjosti bo malo pod ničlo. V soboto in nedeljo bo okoli 0 stopinj Celzija. Prihodnji teden ne bo več tako mraz, vreme bo tipično za začetek marca. Čez dan bo okoli 5 stopinj.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije