GNEČA NA CESTI

Pozor! Na gorenjski avtocesti že prihaja do zastojev

V nedeljo pričakujejo, da bo še hujše.
Fotografija: Zastoj pri priključku Hrušica. FOTO: Promet.si
Odpri galerijo
Zastoj pri priključku Hrušica. FOTO: Promet.si

Če se nameravate v tem vikendu odpraviti na pot, previdno. Policisti PU Kranj sporočajo, da na tranzitnih cestah proti Avstriji že danes obstaja možnost povečanega prometa in nastanka zastojev predvsem na koncu gorenjske avtoceste na Hrušici. Kolona je trenutno dolga okoli 500 metrov in bi se lahko še daljšala. Promet.si poroča, da je kolona pred predorom Karavanke dolga že en kilometer.

Pestro prometno dogajanje pričakujejo tudi v nedeljo. Napovedujejo celo daljše zastoje. V nedeljo zvečer se bodo v promet vključila tudi tovorna vozila, katerih tranzit skozi Karavanke v nekajkilometrskih kolonah običajno poteka tudi še v ponedeljek.

Policisti poročajo, da bo na gorenjskem kraku avtoceste in na vzporednih cestah za varnost skrbelo več policistov, glede na situacije pa so predvideni tudi različni scenariji:

  • Zadržanje tranzita na avtocesti v čim večjem obsegu (mišljeno predvsem Jesenice).
  • Uskladitev semaforskih intervalov na posameznih relacijah ob zastojih na vzporednih cestah. 
  • Preusmeritev tranzitnega prometa preko portalov na avtocesti na manj obremenjene glavne ceste proti Avstriji (predvsem Ljubelj), dokler bo to vzdržno.
  • Že na ljubljanskem obroču preusmeritev tranzitnega prometa za smer Avstrija.
  • Skupno delo z mestnimi redarstvi, Darsom in vzdrževalci cest. Vozniki naj sproti spremljajo prometne informacije in pot prilagajajo stanju na cestah. Potovalni časi bodo daljši. Na avtocesti je ob zastoju ali prometni nesreči treba ustvariti reševalni pas. Na zgornjem delu gorenjske avtoceste, ki ima zgolj dva prometna pasova za vožnjo v vsako smer, to pomeni ustavitev skrajno levo na prehitevalnem in skrajno desno na voznem pasu. Sredinska pot s tem postane intervencijska površina za gasilce, zdravstvo, policijo, vzdrževalce in druge nujne službe.​

Policisti ob tem opozarjajo, da je hoja po avtocesti prepovedana. Spomnili so se na dogodek, ko je lani v zastoju na območju Podmežakle z viadukta padel moški in se pri tem poškodoval.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije