PRIPRAVITE SE

Slovenske Konjice: poplavljenih več objektov, zaradi podrtega drevja neprevoznih več cest

Meteorologi so močnejše nevihte napovedali med 14. in 23. uro in niso se zmotili.
Fotografija: Avtocesta Ljubljana - Celje FOTO: Bralec Tone
Odpri galerijo
Avtocesta Ljubljana - Celje FOTO: Bralec Tone

Slovenijo je danes spet prešla nevihtna linija, širila se je od južnega dela Notranjske do Zasavja in se nato pomaknila proti vzhodu. Najhuje je bilo v širši okolici Slovenskih Konjic. 

V Slovenskih Konjicah in okolici so se sprožili zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa in hudourniki so zaprli ceste, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

Nove nevihte z nalivi nastajajo nad Koroško in se širijo nad Štajersko

Območje občin Slovenske Konjice, Vojnik in Dobrna je neurje zajelo okoli 17.30. V pol ure je padlo 25 milimetrov, v eni uri pa 41 milimetrov dežja. Na terenu so gasilci, ki odstranjujejo posledice. Pol ure prej je močno neurje z močnimi padavinami zajelo tudi območje občine Velenje, odkoder prav tako poročajo o zemeljskih plazovih, zalitih objektih ter podrtih drevesih. O škodi zaradi neurja poročajo tudi iz drugih krajev proti vzhodu države.

Gasilce so na pomoč klicali prebivalci na območju Pesnice, Apač, Cankove, Gornje Radgone, Lenarta, Kidričevega, Lenarta, Mežice in Mozirja. Neurje je prizadelo tudi občine Domžale, Kamnik, Jesenice in Kranj. Zaradi podrtega drevja je neprevoznih več cest, med drugim je po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi podrtega drevja zaprt vozni pas na štajerski avtocesti med priključkoma Domžale in Šentjakob v smeri proti Ljubljani.

Nove nevihte z nalivi nastajajo nad Koroško in se širijo nad Štajersko

V Mežici je v pol ure padlo 28 milimetrov, na Uršlji gori pa 19 milimetrov dežja. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarjajo na upravi za zaščito in reševanje. Pas neviht je dosegel tudi severozahod Slovenije. Močnejši nevihtni celici, ki lahko prinašata močne nalive, sunke vetra in točo, bosta kmalu dosegli Zgornje Posočje in Zgornjo Savinjsko dolino, svarijo na upravi.

Po podatkih Agencije RS za okolje se pas ploh in neviht z vzhoda Slovenije počasi pomika naprej proti vzhodu in zapušča našo državo. Zvečer z izjemo južnega dela Primorske še pričakujejo posamezne močnejše nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi, krajevno lahko tudi s točo in močnejšimi sunki vetra. Ponoči se bo ozračje umirilo.

Ob močnih nalivih v severovzhodni Sloveniji hitro naraščata in se razlivata Hudinja in Oplotnica, naraščajo tudi posamezne druge manjše reke in hudourniški vodotoki na širšem območju Celja in Slovenskih Konjic. Na tem območju krajevno poplavlja tudi padavinska in zaledna voda.

Iz rumene v oranžno 

Poročali smo, da so meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) dvignili opozorilno stopnjo iz rumene v oranžno barvo. Ob tem so zapisali: 

»Ponovno nas bo prešla višinska dolina s hladnejšim zrakom, ki bo povzročila, da se bo nestabilnost ozračja v popoldanskem času povečala. Tokrat bodo nevihte nastajale nad Slovenijo in bo njihova lokacija in čas nastanka še težje napovedljiva kot včeraj, ko so nevihtni sistemi nastali nad sosednjo Italijo in potovali proti našim krajem. Ponovno so krajevno možni dolgotrajni nalivi, močni sunki vetra ter tudi toča.«

Močnejše nevihte so napovedali med 14. in 23. uro in niso se zmotili. Kmalu po 14. uri je bila razglašena najvišja stopnja verjetnosti za točo na območju Kočevja in Notranjske, v naš elektronski nabiralnik pa je ob 14.45 priromalo sporočilo Centra za obveščanje RS. Žal so potrdili jutranje zapovedi meteorologov:

»Po podatkih Agencije RS za okolje sta dve močnejši nevihtni celici trenutno v Italiji. Prva, bolj oddaljena se nahaja v bližini Benetk in je že nad morjem, druga pa je zahodno od Gradeža. Pričakujemo, da bosta v naslednji uri do uri in pol dosegli Kras in Slovensko Istro. Glavna nevarnost bodo močni sunki vetra spremenljive smeri, močni nalivi in lahko tudi toča. Tudi na Notranjskem - med Jurščami in Loškim potokom je nastala nevihta, ki se obnavlja. Glavna nevarnost so dolgotrajni nalivi, lahko tudi manjša toča. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Nevihte, ki nastajajo v sosednji Avstriji, bodo v naslednjih urah dosegle severno Slovenijo.« 

Nato so obvestilo dopolnili: Nevihtni celici nad Jadranom na srečo slabita, vseeno lahko ob morju zapiha močnejši veter. Nevihte se prožijo od Slovenske Istre do Dolenjske, ob tem nastajajo dolgotrajnejši nalivi.

Nove nevihte nastajajo v Avstriji in se bodo v naslednjih urah širile nad severno Slovenijo.

Najprej nevihte med južnim delom Notranjske in Zasavjem 

V pasu od južnega dela Notranjske do Zasavja so tako nastale nevihtne celice, ki se obnavljajo. Na tem območju je velika verjetnost dolgotrajnejših nalivov. Območje z nevihtami se širi proti vzhodu, pri tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Po podatki Agencije RS za okolje (Arso) se več močnejših nevihtnih celic iznad Primorske pomika proti Kočevski in Beli krajini. Pričakovati je močne nalive, krajevno točo in močnejše sunke vetra. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.  O uničenih pridelkih in avtomobilih poročajo iz Črnomlja, navaja MMC RTV Slovenija.

Po podatkih Agencije RS za okolje močnejša nevihtna celica, ki je nastala zahodno od Ilirske Bistrice, najverjetneje prinaša točo.

Svarilo so izdali tudi hidrologi zaradi morebitnih hudourniških poplav. Več o tem v članku Vremenoslovci zaostrili opozorilo, grozijo še poplave.

Verjetnost toče:

Radarska slika padavin:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije