PRI NAS POTRJENIH 40 RAZLIČIC VIRUSA

Slovenski strokovnjak napovedal, kdaj bo konec tretjega vala (VIDEO)

Pozitiven je skoraj vsak četrti, ki so ga testirali, sedemdnevno povprečje pa je preseglo 1000.
Fotografija: Z ustavitvijo javnega življenja naj bi predvsem sprostili pritisk na bolnišnice, pojasnjuje Leon Cizelj. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Z ustavitvijo javnega življenja naj bi predvsem sprostili pritisk na bolnišnice, pojasnjuje Leon Cizelj. FOTO: Voranc Vogel

V sredo je bilo v Sloveniji 5622 PCR-testov na prisotnost sars-cov-2 virusa, pozitivnih pa je bilo 1335 (23,7 odstotka). Opravili so še 21.834 hitrih testov. 

Število aktivnih primerov se je povzpelo na 13.395, sedemdnevno povprečje pa znaša 1026,7 (+ 2,5 odstotka), poroča sledilnik covida 19. Med občinami po novih okužbah izstopajo Celje (85), Domžale (21), Kamnik (20), Grosuplje (26), Jesenice (27), Kranj (40), Koper (37), Nova Gorica (33), Novo mesto (32). V Ljubljani je bilo 187 novih okužb, v Mariboru pa 55. Med regijami je še vedno najslabša slika na Goriškem, najboljša pa v posavski regiji.

Trend se obrača navzgor tudi v bolnišnicah. Vlada je sporočila, da je hospitaliziranih 518 oseb (+ 18), intenzivno zdravljenje pa jih potrebuje 108 (– 3). Umrlo je sedem oseb, ki so bile pozitivne na novi koronavirus.



Na vladni novinarski konferenci sta sodelovala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik in Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan (IJS).

​​Žohar Čretnikova je predstavila rezultate sledenja različic virusa. Podatki iz preteklega tedna kažejo, da so angleško različico potrdili v 745 primerih (prejšnji teden 405), južnoafriško v treh primerih (dva primera znana od prej), tudi edini potrjeni primer brazilske različice je znan že od prej. V zadnjem tednu so ugotovili šest dodatnih primerov nigerijske različice.

 

V 4263 analiziranih vzorcih so doslej potrdili 40 različici virusa sars-cov-2, samo v zadnjem tednu devet. Britanska različica predstavlja že skoraj polovico (43,5 odstotka, prejšnji teden slabih 33 odstotkov) vseh primerov in poslabšuje epidemiološko sliko v Sloveniji po vseh regijah. Ta različica največji delež (78,6 odstotka) predstavlja v jugovzhodni regiji.


Imamo slovensko različico?


Med mutacijami so zaznali mutacijo N501Y pri doslej prevladujoči različici B.1.258.17 in potrdili 33 primerov, še 31 primerov so potrdili v vzorcih KISLD (UKC Ljubljana). To različico, ki bi lahko bila slovenska različica, bodo v nadaljevanju še podrobno preučevali, sledi pa tudi raziskava, ali ima ta sev pomemben klinični pomen, poleg že znane večje infektivnosti. 

Delež pozitivnih testov ponovno narašča. FOTO: Matej Družnik, Delo
Delež pozitivnih testov ponovno narašča. FOTO: Matej Družnik, Delo
Zaenkrat poznajo samo število, lastnosti te mutacije pa ne. Povzroči, da se v proteinski strukturi virusa zamenja ena aminokislina. Takšne spremembe lahko spremenijo obliko bodice pri virusu, ki se veže na celico. Če se oblika spremeni, se drugače poveže. Te mutacije na tem vezalnem mestu (ključ-ključavnica), lahko vplivajo na to, kako uspešno se virus pritrdi na celico; bolj uspešno ko se pritrdi, bolj je lahko virus uspešen. Pot do ugotovite mutacije do posledic mutacije pa je zelo dolga, saj uspešnejša vezava na celico še ne pomeni drugačne klinične slike.

Takšna mutacija je prisotna tudi pri južnoafriški, brazilski in drugih različicah. Nova je prisotnost te mutacije pri prevladujoči različici (B.1.258.17), kar pa je treba še potrditi z drugimi metodami, kar pa zahteva čas. V naslednjih tednih naj bi več vedeli, v kakšni meri je ta različica prisotna. Za zdaj so primeri te kombinacije mutacije in različice našim strokovnjakom znani le v Sloveniji (skupaj 64 primerov) in en primer v Avstriji oz. v bazi podatkov niso našli, da bi o njej poročali še kje drugje.


Cizelj: Učinek zaprtja bo viden šele, ko ga bo konec


​Cizelj je pojasnjeval razlike med drugim in tretjim valom. Včeraj je bilo potrjeno 1335 okužb s PCR-testi. Od teh okuženih jih bo približno 80 odšlo v bolnišnico, okoli 20 jih bo končalo v intenzivnih oddelkih,  kjer jih bo 10 do 15 tudi umrlo. To se bo po njegovem dogajalo vsak dan. Poleg vsakega potrjenega ocenjujejo, da sta še dve do tri osebe, ki so asimptomatske in niso prišle na testiranje. Vsak dan lahko pričakujemo 4000 do 5000 okužb.

V drugem valu (oktobra) smo naraščali zelo hitro, številke so se podvojevale tedensko. Če ne bi bilo sredi oktobra ukrepov, se ne bi ustavili pri nekaj več kot 1000 ljudeh v bolnišnicah. Na tem platoju smo bili potem tri, štiri mesece, januarja in februarja pa je prišlo do upada, ki bi se nadaljeval, če ne bi bilo angleške različice. Brez angleške različice bi imeli reprodukcijsko število R približno 0,8 in bi v mesecu ali mesecu in pol prišli iz epidemije. Trenutno je R približno 1,19. ​K​onec tretjega vala lahko pričakujemo konec junija, ključna pa bosta precepljenost in prekuženost, z ukrepi oz. zaprtjem pa lahko bistveno vplivamo na zmanjšanje pritiska na bolnišnice

Samozaščitno obnašanje nam v trenutni situaciji prinaša približno polovico zavornega učinka pri zmanjševanju reprodukcijskega števila, prekuženost tretjino, precepljenost 10 odstotkov, a kužnost angleškega siva preprečuje, da bi ti ukrepi zadoščali. Šele ko bo konec zaprtja, bomo lahko videli, ali smo bili uspešni ali ne, saj se učinki opazijo šele čez kakšen teden ali dva.

​Na vprašanje, ali se mu tokratno ustavljanje javnega življenja zaradi številnih izjem zdi smiselno, je Cizelj poudaril, da je pomembno držati se predvsem osnovnih ukrepov oziroma vseh ukrepov, da se čim manj zanašamo na zapovedano, ampak da se čim bolj izogibamo stikom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije