VLADA ODLOČILA

Potrjeno: od 1. februarja covidno potrdilo omejeno na 270 dni

Veljavnost dokazila se podaljša s poživitvenim odmerkom.
Fotografija: Vlada je odločila s 1. 2. veljavnost dokazil o cepljenju proti covidu 19 omejiti na 270 dni, veljavnost se podaljša s poživitvenim odmerkom. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Vlada je odločila s 1. 2. veljavnost dokazil o cepljenju proti covidu 19 omejiti na 270 dni, veljavnost se podaljša s poživitvenim odmerkom. FOTO: Voranc Vogel

Vlada je na današnji seji sledila predlogu ministra za zdravje Janeza Poklukarja in posvetovalni skupini za cepljenje in sklenila omejiti veljavnost covidnega potrdila za polno cepljene.

Veljavnost covidnega dokazila se podaljša s poživitvenim odmerkom

Odlok ureja, da veljavnost dokazilu  o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva, kar temelji na priporočilu Posvetovalne  skupine za cepljenje z dne 13. 12. 2021. Veljavnost dokazila se podaljša, če se oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja cepi s poživitvenim odmerkom cepiva. Navedena ureditev velja le za osebe, ki so starejše od 18 let.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je 15. 12. 2021 v dopolnjeni oceni tveganja glede COVID-19 izpostavil, da bodo po trenutno razpoložljivih dokazih poživitveni odmerki povečali zaščito pred hudimi izidi, ki jih povzroča varianta delta.

Preberite še: 

image_alt
Nujno branje, da ne bo slabe volje: odslej v karanteno, če boste brez testa

Predhodne ocene pa kažejo tudi, da bi poživitveni odmerki lahko povečali zaščito pred omikronom, ki bo po njihovih projekcijah v začetku leta 2022 postala prevladujoča različica v državah EU. Od februarja bo torej veljalo, da bo covidno potrdilo veljalo 270 dni (devet mesecev) za tiste, ki so polno cepljeni (torej tudi, če so cepljeni z enim odmerkom janssna), pa tudi za tiste, ki so se cepili z dvema odmerkoma janssna. Enako bo veljalo za tiste, ki so prebolevniki in so se v 180 dneh od pozitivnega rezultata cepili enkrat. Za zgolj prebolevnike ostaja veljavnost potrdila 180 dni.

Neomejena pa bo veljavnost covidnega potrdila za tiste, ki so prejeli tri odmerke, pri čemer je bil poživitveni odmerek mRNK-cepivo, tiste, ki so preboleli in so že dvakrat cepljeni, in tiste, ki so cepljeni s kombinacijo janssna in cepiva mRNK.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije