IZLETNIŠKA POT

Pot treh zvonov skozi 
Udin boršt

Objavljeno 19. oktober 2014 00.59 | Posodobljeno 19. oktober 2014 01.12 | Piše: Boris Dolničar

Od junija letos je tržiška občina bogatejša še za eno izletniško pot, ki so jo prizadevni člani sveta KS Sebenje, ki vključuje vasi Sebenje, Žiganjo vas, Retnje in Breg pri Bistrici z blizu 1300 prebivalci, v sklopu operacije Učne poti Gorenjske – Udin boršt speljali po makadamskih in asfaltiranih cestah na severnem delu konglomeratne terase med Tržiško Bistrico in povirjem Kokrice, poraščene s strnjenim, pretežno iglastim gozdom.

Pot treh zvonov je dolga devet kilometrov. Foto: Boris Dolničar

Kot nam je povedal predsednik KS Sebenje, 45-letni Marko Poljanc, so že pred tremi leti na pobudo člana njihovega sveta Pavla Jazbeca povezali lokalne ceste po Udin borštu, ki so jih dotlej nekateri domačini uporabljali tudi za sprehode, tek ali kolesarjenje. Ko so potem na tej krožni poti petkrat na leto izvedli organizirane pohode in vsako tretjo soboto v maju kros, je vedno več ljudi iz okoliških krajev in tudi od drugod tod našlo primeren prostor za rekreacijo.

O tem smo se lahko prepričali tudi ob našem obisku, saj smo sredi sredinega popoldneva srečevali staro in mlado, sprehajalce, tekače, kolesarje, mamice z otroki, upokojence. »Ta pot nas je v krajevni skupnosti še tesneje povezala med seboj, saj se je že v njeno urejanje vključilo veliko domačinov, ki jo zdaj tudi vzdržujemo. S to akcijo nam je uspelo pregnati mrtvilo v naših vaseh ter spodbuditi krajane, da se na poti srečujejo s sovaščani, poklepetajo in se družijo. Obenem pa smo se zavedali, da je lahko ustrezno opremljena rekreacijska pot tudi priložnost za izletniški (zlasti pohodniški in kolesarski) turizem na našem koncu, obdanem z neokrnjeno naravo. To je predvsem eno od zadnjih območij nižinskih gozdov v osrednji Sloveniji, ki se ponaša z raznovrstnimi kraškimi posebnostmi pa tudi dobrimi rastišči borovnic, gob in kostanja,« pripoveduje Sebenjec Marko Poljanc in doda, da je bilo treba pot še ustrezno opremiti, za kar pa KS ni imela denarja.

Pot je speljana skozi tri občine

Zato so se lani v sklopu tržiške občine vključili v projekt, ki ga delno financira Evropska unija, in v trinajstih mesecih ob devet kilometrov dolgi Poti treh zvonov (vključno z mokriščem Blata) postavili komplete štirih miz s klopmi, sedem samostojnih klopi, dva trim poligona s šestimi telovadnimi postajami, tri počivališča s stebrički in z zvonovi ter informativne table in oznake. Vsa oprema je iz masivnega domačega lesa, izdelana v mizarski delavnici Janeza Jesenka iz Žiganje vasi. Vse skupaj je stalo 75.000 evrov, od česar je 80 odstotkov poravnala EU, preostalo pa občina Tržič, ki je morala plačati še davek.

In kako to, da so izbrali ime poti po treh zvonovih? Ko so pred leti v cerkvi sv. Urha v Žiganji vasi zamenjali tri zvonove, se je domačinom zdelo škoda, da bi jih kar tako zavrgli, zato so predlagali, da bi z njimi označili pot, ki se vije okrog tega dela Udin boršta. A ker so bili stari železni cerkveni zvonovi preveliki, so Pot treh zvonov opremili s tremi manjšimi zvonovi; z njimi si spotoma lahko pocingljamo za srečo!

Na pot, za katero bomo potrebovali dve uri zmerne hoje, se sicer lahko podamo kjer koli, a domačini priporočajo Sebenje, pristajališče jadralnih padalcev pod Seničnim, skrajni južni del vasi Golnik ali Žiganjo vas, saj bomo tod našli dovolj prostora za parkiranje.

Mi smo krenili iz Sebenj in pri transformatorski postaji na koncu vasi zakoračili na gozdno cesto rahlo navkreber v Udin boršt. Ko smo prišli iz gozda, so se nam med travniki pod vasjo Senično odprli prekrasni razgledi proti Kriški gori, Tolstemu vrhu in Storžiču. Malo za drugim mostičkom čez potok Gača smo zavili desno proti jugu, po cesti iz Seničnega proti Novakom ter mimo pristajališča jadralnih padalcev in stoletnih hrastov nadaljevali proti Golniku. V križišču za vas Novake smo stopili levo po asfaltirani cesti, v naslednjem križišču desno do najbolj južnih hiš Golnika in nato naprej proti Letenicam. Za manjšo skupino hiš se je desno odcepila makadamska gozdna pot preko potokov Parovnica in Gača v Udin boršt, po kateri smo po nezahtevnem vzponu prišli do tretjega počivališča z znamenjem in zvonom, kjer se je od naše poti levo odcepil kolovoz, ki vodi do Krive jelke, kjer je bilo v 19. stoletju skrivno zbirališče rokovnjačev, danes pa je zaradi pozitivne energije priljubljen pohodniški cilj. Od tod smo nadaljevali do središča Žiganje vasi, kjer ob barokizirani podružnični cerkvi sv. Urha, ki se prvič omenja 1327., stoji več kot petsto let stara vaška lipa, ki ima v prsni višini obseg 730 centimetrov. Nato smo se po vaški cesti vrnili v Sebenje, na naše izhodišče Poti treh zvonov, katere tretjina je speljana po asfaltiranih in preostalo po makadamskih cestah skozi občine Tržič (6 km), Naklo (2,5 km) in Kranj (0,5 km).

Učna pot po mokrišču Blata

Nedaleč od našega izhodišča Poti treh zvonov je med Sebenjami in kriškim zaselkom Snakovo od letošnje pomladi urejena tudi naravoslovna učna pot po mokrišču Blata, ki ima enajst točk za opazovanje narave. Na njih se obiskovalec seznani z bogatim rastlinskim in živalskim svetom ter pestrim prepletom različnih življenjskih okolij še ohranjenega dela mokrišča. 

Deli s prijatelji