NAJBOLJŠA

Poštar zdresiral svetovno prvakinjo

Tomaž Režonja in desetletna belgijska ovčarka Ella zmagala na Poljskem, zlata tudi ekipa. Več njenih potomcev je zaposlenih na policiji.
Fotografija: Skupaj sta nepremagljiva. FOTOgrafije: osebni arhiv
Odpri galerijo
Skupaj sta nepremagljiva. FOTOgrafije: osebni arhiv

Že dolgo vemo, da naši pasji prijatelji kar desettisočkrat bolje vonjajo od nas in da je za njih smrček to, kar so za nas oči. Malo manj pa je znano, da imamo pri nas celo svetovno znano državno reprezentanco za tekmovanje s šolanimi psi, ki tekmujejo v sledenju. Slovenska sledarska reprezentanca namreč kar po vrsti zmaguje na svetovnih prvenstvih in piše izjemno zgodbo v zgodovini svetovnega sledenja.

Po lanski ekipni zmagi na svetovnem prvenstvu na Madžarskem je slovenska ekipa zmagala tudi letos, na Poljskem, v posamični konkurenci pa je postal svetovni prvak v sledenju Tomaž Režonja s svojo desetletno psičko Ello.

Najzahtevnejše kinološko tekmovanje

Pravzaprav je uradno ime belgijske ovčarke Ella-Erja Marshall Dogs, njeni domači pa jo ljubkovalno kličejo kar Elika. Ko si je lani kot članica slovenske sledarske reprezentance s svojim pasjim smrčkom priborila prvo mesto na pasjem svetovnem prvenstvu v sledenju, je bila še veliko presenečenje, zdaj je že prava šampionka. Nanjo je seveda najbolj ponosen njen lastnik, 50-letni Režonja iz Selnice ob Dravi, ki v njeno šolanje in treninge vloži vsako minuto svojega prostega časa.

Najboljši na svetu: Tomaž Režonja in Jože Gradišar z Ello in Auro na Poljskem
Najboljši na svetu: Tomaž Režonja in Jože Gradišar z Ello in Auro na Poljskem
»Ella na mednarodnih tekmovanjih dosega rezultate, kakršnih ni še noben slovenski pes. Sledarska tekmovanja so najbolj zahtevna v kinologiji, saj ne gre le za sledenje oziroma vonjanje, ampak tudi za poslušnost, zbranost, znanje in izkušenost. Na tekmovalni površini namreč polagalci naredijo sled, in sicer postavijo sedem predmetov, nato se pes tri ure pozneje s svojim lastnikom sprehodi po tekmovalni površini in jih mora najti. Da je vse skupaj še težje, mu tako imenovani križač prekriža sled,« Ellin lastnik opisuje sledarsko tekmovanje.

Rada se crklja

Ella je sicer takrat, kadar se ji ni treba osredotočiti na tekmovanje, zelo živahna in vesela psička, poleg tega se zelo rada crklja. »Tudi na tekmovanjih gre k ljudem in se hoče božati, le doma, na dvorišču je pravi hišni čuvaj, ki ne dovoli nikomur, da bi vstopil, razen takrat, ko jih sam povabim v hišo. Takrat se takoj spet spremeni v zelo nežno psičko. Sicer pa je res izjemna v sledarstvu, prava legenda! Čeprav je stara že deset let, je v vrhunski formi in z njo sva res naredila vrhunsko zgodbo o uspehu. Z Ello sva nepremagljiva,« ponosno opisuje sotekmovalko.

Njeni vnuki so cenjeni na policiji.
Njeni vnuki so cenjeni na policiji.
Zanimivo, Ello je pred desetimi leti iz legla na Poljskem pripeljala Tomaževa znanka, a je bila psička zanjo preveč živahna in jo je ponudila v odkup Tomažu. Tekmovati sta začela leta 2014, ko sta zmagala že kar na prvi regijski tekmi, nato še na državnem prvenstvu. Sledili so številni uspehi in zmage na domačem terenu in postopno plezanje navzgor na svetovni lestvici. Lani se je začel zmagoviti vzpon, saj sta v posamični kategoriji dosegla tretje, ekipno pa prvo mesto. V tej zgodbi o uspehu nastopa še en Slovenec, Jože Gradišar s svojo psičko Auro, ki je bil lani peta na svetu. Letos, na Poljskem, sta oba reprezentanta še izboljšala svoj uspeh in se zavihtela še najvišje – Režonja je bil posamično prvi, Gradišar drugi, ekipno pa sta bila seveda tudi letos zmagovalca.

Povpraševanje v tujini

Odlične rezultate na državnih in svetovnih prvenstvih dosegata tudi Mojca Varšek in njen Tibsy.
Odlične rezultate na državnih in svetovnih prvenstvih dosegata tudi Mojca Varšek in njen Tibsy.
Tomaž Režonja, ki je po poklicu poštar, zaposlen na pošti v Lovrencu na Pohorju, se v prostem času ukvarja z vzrejo psov. Za belgijske ovčarje, Elline potomce iz njegove psarne Tore's Working Dogs, je zelo veliko zanimanje, največ jih proda v tujino. Precej Ellinih mladičkov in nato njihovih mladičkov je zaposlenih pri slovenski policiji, med njimi tudi štirje pasji bratci Lucky, Lee, Lars in Lord iz Ellinega tretjega legla ter Ellina hčerka Mandy iz drugega legla in njeni mladički.

Odlične rezultate dosega tudi Mojca Varšek s svojim Tibbsyjem, ki je Ellin sin iz prvega legla. Sta že večkratna državna prvaka in dosegata odlične rezultate tudi na svetovnih prvenstvih. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas