SUMLJIVO

Posnetek divje vožnje s Kresalovo izginil, kazni ni treba plačati

Objavljeno 13. maj 2013 11.42 | Posodobljeno 13. maj 2013 11.29 | Piše: P. J.

Brezavšček je s službenim audijem A8 dirjal kar 166,24 kilometra na uro.

Šefica policistov Katarina Kresal

LJUBLJANA – Se še spomnite divjanja Rajka Brezavščka, pripadnika posebnega policijskega urada za varnost in zaščito ter voznika Katarine Kresal, ki je 14. marca 2010 z ministrico na zadnjem sedežu dirjal po primorski avtocesti? Po zanesljivih informacijah s policije naj bi posnetek sporne vožnje službenega audija prikril nekdanji generalni direktor policije Janko Goršek, poroča Požareport.

Zmeda okoli posnetka in kazni

Kresalova med obravnavo ni želela stopiti iz avtomobila, kot prikovan pa je na sedežu obsedel tudi njen tedanji varnostnik Stane Bogovčič, ki ga je takrat plačeval Miro Senica. Ko je zadeva prišla v javnost, je Goršek 2. junija 2010 sklical posebno tiskovno konferenco, pred njo pa je Goršek od vodje specializirane enote za nadzor prometa zahteval izvirnik videoposnetka divje vožnje. Mladen Lončar je posnetek izročil direktorju uprave uniformirane policije Danijelu Žibretu, ta pa Goršku.

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je Mladenu Lončarju naročil, naj vozniku izda plačilni nalog zaradi prekrška, a se je Lončar uprl, saj ga ni bilo na kraju dogodka. Kapun mu je menda zagrozil, če ne bo izdal naloga, da bo vodstvo policije kaznovalo njega. Lončar je napisal kazen, ker je tako zahtevala javnost, Brezavšček je kazen prejel po pošti 11. junija 2010. A del, ki je namenjen opisu prekrška in navedbi dokazov, je bil prazen. Voznik je zato vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

So koga ščitili?

Okrajno sodišče v Sežani je 14. avgusta 2012 ugodilo Brezavščku. Ker je bil postopek ustavljen, stroški zanj bremenijo proračun. V faksimilu sodbe je zapisano tudi, da izvirnik izvoda zgoščenke z vožnjo ni prispel na sodišče in da je nekako »izginil« pri generalnem direktorju Goršku.
 

Objavljamo odgovor Katarine Kresal

V prispevku »Posnetek divje vožnje s Kresalovo izginil, kazni ni treba plačati « je avtor zapisal vrsto laži. Nisem imela posebnega varnostnika, nihče me ni pozval naj izstopim iz avta, pa tudi nisem krivde prevalila na voznika.

Resnica je zelo preprosta: kot varovana oseba sem bila na poti s službenim vozilom policije, spremljala sta me dva policista varnostnika, eden od njiju je vozil. Njegovo prehitro vožnjo sem obžalovala, v izogib dvomom pa tudi predlagala policiji, da se posnetek, vožnje javno objavi. Že takrat je primer služil predvsem diskreditaciji mojega imena in očitno se to nadaljuje.

Katarina Kresal

 

Deli s prijatelji