BURNO O RTV

Poslanski babji ravs vas bo pustil odprtih ust

Objavljeno 15. julij 2020 17.02 | Posodobljeno 15. julij 2020 23.14 | Piše: T. V.

Minister Vasko Simoniti je opozicijo razburil s svojo napovedjo.

Violeta Tomič predseduje burni seji odbora za kulturo, ki ima na dnevnem redu napovedano spremembo medijske zakonodaje. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Le nekaj dni po ponedeljkovem burnem začetku nadaljevanja 19. seje državnega zbora, ko je opozicija od premierja Janeza Janše zahtevala opravičilo zaradi tvita o Srebrenici, je bilo pestro tudi ob začetku seje odbora za kulturo, na kateri je bila na zahtevo dela opozicije na dnevnem redu razprava o napovedanih spremembah medijske zakonodaje.
 
Na začetku seje se je zapletlo zaradi procedure oziroma tega, kdo lahko govori na seji od povabljenih. Predsedujoča Violeta Tomić (Levica) je sejo ob več protestih poslank SDS Alenke Jeraj, Elene Zavadlav Ušaj in Mojce Škrinjar, oglasili sta se tudi Tadeja Šuštar (NSI) in vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga, prekinila, po nadaljevanju pa ponovila, da predloga SDS ne bo dala na glasovanje in prav tako ne bo več sprejemala postopkovnih predlogov poslanskih kolegov in kolegic.
 
V nadaljevanju je besedo dobila predlagateljica sklica nujne seje Maša Kociper (SAB), ki je ob predstavitvi imela nekaj težav z mikrofonom in najprej zabrusila: »Poslanka Jeraj, ne me motiti!«

Ministra poslala v penzijo

Za veliko razburjenja je poskrbel minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je poslancem dejal, da bo zapustil sejo. Če nimajo vsi možnosti nastopa oziroma priti do besede, da tudi on ne bo govoril. To je močno razburilo opozicijo. Jani Möderndorfer je pribil: »Še Janez Janša ni kaj takega rekel.« Poslanka Levice Nataša Sukič je ministra pozvala, da se odpove svoji junijski plači v dobrodelne namene, češ da si je ne zasluži, in ga poslala nazaj v pokoj ter pribila, da svojega dela tako in tako ne opravlja. Na to se je odzvala Škrinarjeva, ki je predsedujočo pozvala: »Kolegico opozorite, naj ne bo nesramna in naj ne pošilja ministra v penzijo. Če želi, gre lahko tja sama.«

Minister je nato le predstavil glavne točke napovedanih sprememb, ki so v javnosti dvignile veliko prahu, na torkovem izredno sklicanem vrhu koalicije pa so se vladne stranke strinjale, da bodo sprva le na šest dni omejeno javno razpravo podaljšale do konca avgusta. Iz objave na e-demokraciji danes pa je razvidno, da je rok podaljšan do 5. septembra.

image
Protest proti novemu zakonu o medijih. FOTO: Uroš Hočevar
Pred državnim zborom novinarski poziv k neodvisnosti medijev
Nekaj sto novinarjev in medijskih delavcev se je zbralo pred stavbo državnega zbora, kjer poteka seja odbora za kulturo o predlaganih spremembah medijske zakonodaje. Z nagovori, s transparenti in z vzkliki so pozivali k neodvisnosti in svobodi slovenskih medijev.

Zbrane na Trgu republike so v polurnem shodu nagovorili predstavniki Društva novinarjev Slovenije ter novinarjev in medijskih delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS), Slovenske tiskovne agencije (STA), časopisnih hiš in novinarskih sindikatov. Po njihovi enotni oceni predlagane zakonske rešitve postavljajo pod vprašaj preživetje in neodvisnost javnih medijev in medijskega prostora nasploh.
Največ kritik so govorci namenili predlogu ministrstva za kulturo za razdelitev rtv-prispevka (tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu naj bi se namenilo za STA, pet odstotkov pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev) ter predlogu za spremembo načina imenovanja nadzornikov STA, ki naj bi se z državnega zbora prenesel na vsakokratno vlado.

Sicer so današnjo sejo parlamentarnega odbora za kulturo zahtevale poslanske skupine SAB, Levice, LMŠ in SD. V obrazložitvi so navedle, da z zaskrbljenostjo spremljajo medijsko poročanje o nastajanju predlogov sprememb zakona o RTVS, ki ga je v »tajnosti« in očitni naglici pripravila vlada oziroma ministrstvo.

STA
Deli s prijatelji