PROTESTI

Poslanka SDS: V parlamentu smo se počutili ogrožene (VIDEO)

V času izgredov je bilo v državnem zboru precej poslancev.
Fotografija: Poslanca SDS in SMC stopila pred novinarje. FOTO: STA
Odpri galerijo
Poslanca SDS in SMC stopila pred novinarje. FOTO: STA

Poslanka SDS Mojca Škrinjar in poslanec SMC Gregor Perič sta se odzvala na sredine izgrede na protestih pred državnim zborom. Javni shod, ki je bil sprva miren, se je okoli 20. ure sprevrgel v izgrede. Nekateri so v policiste in poslopje državnega zbora metali steklenice, pirotehniko, granitne kocke, zato je policija uporabila vodni top in solzivec.



Škrinjarjeva je uvodoma pojasnila, da je bil včeraj zanje zelo težek dan, izgrede pa je označila kot napad na demokracijo in lastnino. »Včeraj smo bili poslanke in poslanci v parlamentu na dveh sejah odborov. Naše delo je bilo ovirano, zato ker so se zunaj začeli dogajati nasilni protesti. Poleg tega, da je bilo delo ovirano, smo se počutili zelo ogrožene. Nasilje se je stopnjevalo, to je nedopustno,« je dejala.

image_alt
Oglasil se nam je organizator protesta: Nimam slabe vesti


Tudi poslanec SMC je izrazil nezadovoljstvo z izgredi.» V SMC podpiramo pravico do izražanja mnenj, vse, kar sodi v standarde razvitih demokracij,« je dejal. Po njegovem mnenju je treba postaviti jasne meje, kdaj se protesti sprevržejo v nasilje. 

Perič opozarja, da lahko kmalu pridejo na vrsto tudi sodišča, če bodo odločala tako, da nekomu ne bo pogodu. »Absolutno izražamo nestrinjanje in nezadovoljstvo z nasiljem, ki smo ga bili deležni, ki ga je bila v končni fazi deležna Ljubljana,« je dejal Perič, ki si, kot sam pravi, želi živeti v državi, kjer se lahko normalno pogovarjamo.

image_alt
Dan po nasilnih protestih: več policistov poškodovanih, razbita okna in uničena vozila (FOTO)

 

Nasilje obsodili tudi v opoziciji


Koordinator Levice Luka Mesec je obsodil nasilje, a je bil kritičen tudi do vlade. »Sam, kot veste, podpiram in zagovarjam cepljenje, a vseeno dam včerajšnjim protestnikom v določenih točkah prav. Vlada se je uvajanja strogega PCT lotila na silo in čez noč, brez premisleka. Tako so ljudi, ki se do danes niso cepili, čez noč odrezali od dostopa do bolnišnic, centrov za socialno delo, življenjsko pomembnih storitev,« je dejal. 

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v današnji izjavi povedal, da podpira mirne proteste in zavrača huligane, ki mirne proteste izrabijo za poškodovanja tuje lastnine in ljudi. Poudaril je, da ob izkazovanju pogoja PCT, ki so mu protestniki izkazovali nasprotovanje, pomisli na zdravstveno osebje, ki skrbi za covidne bolnike.

Tudi v LMŠ obsojajo nasilje, do katerega je prišlo med sredinim protestom proti pogojem PCT v Ljubljani. Predsednik stranke in poslanec Marjan Šarec ob tem ugotavlja, da v ljudeh »že dolgo časa vre«, k takšnim razmeram pa je z napačno komunikacijo veliko pripomogla vlada. Šarec je prepričan, da tovrstno izražanje nestrinjanja, kot se je dogajalo v sredo, ni prava pot. Po njegovih besedah je vsak protest legitimen, vendar mora biti v okviru demokratičnih norm. »Z nasiljem se ne moremo strinjati, je pa res, da vsi že težko čakamo volitve,« je dejal v izjavi medijem ob robu obiska Celjskega sejma.  K nastali situaciji je namreč po njegovih besedah veliko pripomogla aktualna vlada, zato je treba čim prej na volitve, na katerih naj ljudje »povedo, kaj si mislijo, da jim ne bo treba hoditi na proteste in da bodo lahko izrazili svojo voljo demokratično«. Protesti, kot je bil sredin, namreč lahko vodijo do nevarnih situacij, je še opozoril.

O pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki je od srede v veljavi tako rekoč povsod, pa je Šarec dejal, da velja tudi v drugih evropskih državah. A vladi ob tem očita napačno komunikacijo in pristop ter sprejemanje odlokov čez noč, kar ne prispeva k zaupanju v institucije. Če bi vlada odloke pripravila na demokratičen in ustavno nesporen način, bi jih tudi ljudje drugače sprejemali, je prepričan.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije