DELO ZA LJUDI

Mahnič in poslanec Levice z očitki drug drugemu: Lenuh si in prehitro hodiš domov

Koražija je odgovoril na provokacijo Mahniča.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

Pred dnevi je poslanec Luka Mesec (Levica) po skoraj osmih urah seje malo pred 22. uro opozoril, da odbor po 22. uri ne sme zasedati, in je predlagal prekinitev seje. Predsednici odbora Ivo Dimic (NSi) je predsednik DZ Igor Zorčič poslal tudi sporočilo, v katerem je izrazil pričakovanje, da bo seja do 22. ure prekinjena, a je Dimičeva kljub glasnemu nasprotovanju poslancev Levice in LMŠ nadaljevala glasovanje k dopolnilom. Ura, do katere naj bi potekala seja odbora, je bila določena skladno s terminskim planom dela DZ, torej kot odločitev kolegija, ni pa to kršitev poslovnika DZ. To je pozneje povedal Zorčič. Mesec je ob tem napovedal, da bo zahteval razrešitev Dimičeve z mesta predsednice odbora.

Na dogajanje v DZ se je takrat odzval državni sekretar za nacionalno varnost in nekdanji poslanec Žan Mahnič, ki je poslancem Levice očital, da so lenuhi, ker se jim ne da delati po 22. uri, in je njihovo odločitev, da sejo zapustijo, označil za sramotno. Opozicijski poslanci so sejo z očitki o neregularnem vodenju seje po 22. uri namreč zapustili.

Mahničevi očitki Levici pa so zmotili poslanca Boštjana Koražije (Levica), ki je lenobo posredno očital Mahniču (nelektorirano). »Žanči, pomiri se! Eni smo v DZ-ju skoraj dobesedno 24 ur na dan, in to lahko tudi dokažem. Tako, da ti to tvojo žogico z izjavo o 'lenuhih' vračam lepo nazaj, in te sprašujem, če si čisto pozabil da hodiš skoraj vsak dan že pred 15.00 uro domov?«.

Levica je predlagala razrešitev poslance Dimičeve s funkcije predsednice odbora za izobraževanje, ker so na seji odbora državnega zbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, »stranke koalicije SDS, NSi in SMC s pomočjo poslanca manjšin na silo spreminjale sestavo svetov javnih izobraževalnih zavodov – šol, vrtcev, gimnazij, srednjih šol, dijaških domov, ustanov za izobraževanje odraslih – in kakovostni javni vzgojno-izobraževalni sistem podrejale lastnim političnim interesom«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije