Poslanci pokazali novo koalicijo, ki ima najmanj 50 glasov

Predlog zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je padel.
Fotografija: Držvni zbor. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Držvni zbor. FOTO: Uroš Hočevar

Poslanci v državnem zboru so zavrnili predlog zakona o uvedbi obveznega državnega prispevka, ki bi mesečno znašal 32 evrov. Predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD) je pred odločanjem ocenil, da bo glasovanje nakazalo novo koalicijo.

Če njegove navedbe držijo, bi lahko novo koalicijo sestavljale stranke SDS, NSi, Desus, SMC in SNS. Predstavniki omenjenih političnih opcij so namreč o višini prispevka glasovali usklajeno, 50 jih je glasovalo proti. Eden več pa je glasoval proti zakonu v celoti.

Predstavnik Levice Luka Mesec je pred glasovanjem o zakonu stranki SMC očital, da se je očitno povezala z desnico in da je šele zdaj »pokazala svoje prave barve«.
 

Preberite tudi: Neusmiljeni komentatorji udarili po poslancu (FOTO)​


To ni uspelo še nobeni vladi

Vprašanje ukinitve je vroč kostanj že vrsto mandatov, vse od preloma tisočletja. Tokratni predlog ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ki je bilo uvedeno leta 1992, pa je prišel najdlje v parlamentarnem postopku.

Novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, za obravnavo katere so imeli poslanci na voljo skoraj sedem ur, je v državni zbor vložila Levica, a je koalicija nato predlog preoblikovala z uvedbo obveznega pavšalnega prispevka v višini 29 evrov mesečno.
 

Preberite tudi: Slovo: Šarcu pomahali v državnem zboru


 

V LMŠ so pred tretjo obravnavo vložili dopolnilo za dvig prispevka na 32 evrov. V SD ob tem predlagajo uvedbo solidarnostne lestvice plačevanja prispevka, a je poslanska podpora malo verjetna.

Državni zbor bo danes po vetu državnega sveta ponovno odločal še o vladnem predlogu novele zakona o davku na tonažo, ki bi posebno ureditev plačevanja davka za ladjarje podaljšala za deset let. Državni svet pa meni, da bi Slovenija s tem dokončno izgubila svojega ladjarja, kar bi imelo nepopravljive posledice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije