ZMERNA OPOZICIJA

Poslanci Desusa in Erjavec končno sporočili odločitev

Še vedno ostajajo na dveh stolih. Ne bodo podpisali sporazuma z vlado, prav tako ne bodo člani Kula.
Fotografija: Karl Erjavec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec. FOTO: Jure Eržen, Delo

Člani izvršnega odbora, na katerem so sodelovali tudi štirje strankini poslanci, so se danes odločili, da gredo skupaj naprej. Poslanci se strinjajo, da bo Desus deloval kot zmerna opozicija, je po seji povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Po njegovih navedbah ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado in tudi ne bodo člani Kula.

Po Erjavčevih navedbah bo stranka podpirala predloge vlade, ki bodo v skladu s programom stranke, zlasti glede pravic starejših in upokojencev ter dolgotrajne oskrbe. Ne bodo pa podpirali predlogov ideološke narave in takih, ki bi rušili demokratična načela, je pojasnil v izjavi novinarjem po seji izvršnega odbora stranke. Pri predlogih, ki ne bodo povezani s programom Desusa, bodo imeli opozicijsko držo, ne bodo pa po Erjavčevih zagotovilih posegali v možnost posameznega poslanca, da glasuje po svoji vesti.

Poklukarja so podprli

Štirje poslanci poslanske skupine Desus, vključno z Robertom Polnarjem, ki pa ni član stranke, so sicer v torek podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Poslanec Desusa Jurij Lep je bil vzdržan. Kako bodo ravnali ob interpelacijah, ki so vložene proti trem ministrom, pa se bodo sproti odločali glede na argumente, je povedal Erjavec.

Desus se je sicer januarja pridružil Koaliciji ustavnega loka (Kul), v katero so vključene še opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB. Danes je Erjavec povedal, da v prihodnje ne bodo sodelovali v Kulu kot člani, pač pa bodo nastopali kot samostojna stranka v opoziciji. Prav tako ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado, h kateremu je vlada danes ponovno povabila vse stranke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije