PRVI TEST

Poslanci bodo zaslišali bodo štiri Golobove kandidate za ministre

Na vrsti bodo Matjaž Han, Matej Arčon, Aleksander Jevšek in Emilija Stojmenov Duh.
Fotografija: Pred poslanci so dnevi zaslišanj. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Pred poslanci so dnevi zaslišanj. FOTO: Črt Piksi

Z današnjim dnem se začenjajo zaslišanja kandidatov za ministre 15. slovenske vlade, ki jo, če bo imenovana, vodil predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. Danes bo pred matičnimi odbori zaslišanih pet kandidatov za ministre in sicer za gospodarstvo, Slovence v zamejstvu in po svetu, kohezijo, izobraževanje in digitalno preobrazbo.

Ob 9. uri se bo začela seja odbora DZ za gospodarstvo, na kateri bodo zaslišali kandidata za gospodarskega ministra Matjaža Hana. Han je bil dolgoletni vodja poslanske skupine SD.

Prav tako ob 9. uri se bo začela seja komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, na kateri bodo zaslišali kandidata za ministra brez resorja Mateja Arčona. Arčon je bil do izvolitve za poslanca Gibanja Svoboda župan Nove Gorice.

DZ bo zaslišanja nadaljeval ob 13. uri, ko bo na skupni seji odbora DZ za zadeve EU in odbora DZ za gospodarstvo zaslišan kandidat za ministra brez resorja, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Aleksander Jevšek. Jevšek je bil sicer župan Murske Sobote, je kandidat iz kvote SD.

Ob 17. uri se bo sestal odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki bo zaslišal kandidata za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča. Papič je nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, je kandidat iz kvote Gibanja Svoboda. Po predvideni spremembi zakona o vladi pa naj bi Papič prevzel resor za visoko šolstvo.

Ob 17. uri bo prav tako zasedal odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bodo zaslišali kandidatko za ministrico brez resorja, pristojno za digitalno preobrazbo, Emilijo Stojmenovo Duh. Ona je nekdanja izvršna direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča Slovenija, čeprav je na državnozborskih volitvah kandidirala na listi SD, je po volitvah iz SD izstopila in je kandidatka iz kvote Gibanja Svoboda.

Zaslišanja preostalih kandidatov za ministre se bodo nadaljevala še v ponedeljek in torek. Če bodo vsi kandidati prestali zaslišanja na matičnih odborih, bo glasovanje o vladi v DZ lahko že v sredo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije