RAZGRAJAČ

Poslančev sin napadel policista

Objavljeno 26. junij 2020 13.39 | Posodobljeno 26. junij 2020 15.54 | Piše: Oste Bakal

Iztok Jurša na prireditvi v Ljutomeru kršil javni red in mir. V preteklosti že obsojen na pogojno kazen.

Iztoku Jurši so odredili pridržanje. FOTO: Oste Bakal
Murskosoboški državni tožilci bodo te dni na mizo dobili kazensko ovadbo zoper 38-letnega Iztoka Juršo iz okolice Ljutomera, sina vodje poslanske skupine Desusa v državnem zboru Franca Jurše. V gostinskem lokalu Car wash caffe v Ljutomeru, kjer je minulo soboto potekala roštiljada, na kateri je čevapčiče peklo 13 ekip, tekmovali pa so še v pitju piva, so zvečer imeli tudi živo glasbo. V skladu z navodili in ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje je sledila zabava s priljubljeno skupino Zlata žila.Čeprav noč ni bila poletna, je bilo vzdušje zelo prijetno in mnogi so se čezmerno ogreli. Tako se je zgodila hujša kršitev javnega reda in miru, pri čemer naj bi bila v ospredju Iztok Jurša in njegov osem let mlajši sorodnik. Bilo je tako hudo, da so gostitelji iz lokala morali poklicati može postave, ki so vročekrvneža odpeljali na hladno, a menda tudi to ni šlo enostavno.

Prvič se je pokesal

»V nedeljo, 21. junija, okrog 3. ure, sta v gostinskem lokalu v Ljutomeru javni red in mir kršila dva gosta. Eden od njiju se je ob intervenciji policistov pomiril, drugi pa je kršitev nadaljeval – razgrajal je, se nedostojno vedel in razbijal kozarce. V postopku se ni hotel pomiriti in prenehal kršitve. Policistoma je verbalno grozil in enega fizično napadel. Zato so bila zoper kršitelja uporabljena prisilna sredstva, odrejeno mu je bilo pridržanje. Zoper osumljenega bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi,« so potrdili na Policijski upravi Murska Sobota. Mimogrede, po 1. odstavku 299. člena KZ-1 osumljencu grozi zaporna kazen v trajanju od treh mesecev do dveh let.

image
Zgodilo se je v Ljutomeru. FOTO: Oste Bakal

To pa Juršo niti ni prva tovrstna ovadba, saj je že imel bližnja srečanja ne le s policisti, temveč tudi s tožilci in sodniki.
Iz znanih podatkov je prvi večji spodrsljaj imel že 17. junija 2010, ko je med policijsko kontrolo napadel policistko in policista. Njo je zmerjal s smotano kurbo in prasico, njega pa s svinjo, ki jo bo srečal, ko ne bo v uniformi, in bo takrat z njim obračunal ... Najprej je napihal (okrog 1,10 promila), nato postal nasilen, a so ga policisti obvladali s strokovnim prijemom in pridržali.

Policistko je zmerjal s smotano kurbo in prasico, policista pa s svinjo, ki jo bo srečal, ko ne bo v uniformi, in bo takrat z njim obračunal.

Obtožen je bil poskusa kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja in obsojen na pogojno zaporno kazen. Obtoženi Jurša je neljubi dogodek takrat obžaloval. »Žal mi je, da se sploh moram zagovarjati. Hudo mi je, a sem, potem ko sem podpisal zapisnik policistke in s tem priznal svoje dejanje, menil, da lahko grem naprej. Ne vem, kaj se je pozneje zgodilo, edino vem, da sem se prebudil pred PP Ljutomer v policijskem vozilu in ves krvav. Mogoče sem res povedal kakšno grdo in neprimerno besedo, vem tudi, da se ni dobro spopadati s policisti, a zdaj ničesar ne morem spremeniti,« je v svojem zagovoru dejal sin nekdanjega ljutomerskega župana. Naslednji izgred so Jurši pripisali 29. maja 2016, ko je v ljutomerskem lokalu okoli dveh zjutraj razgrajal, nato pa se najprej zapletel v prepir z natakarico, potem še z varnostnikoma, ki sta ga poskušala umiriti. To ni uspelo niti policistom, zato so ga odpeljali v pridržanje oziroma streznitev.

Že ob takratnem incidentu je o svojem sinu spregovoril tudi Franc Jurša: »Moj sin je polnoleten in kot tak v celoti odgovoren za svoja dejanja. Kot oče pa sem razočaran in se bom z njim tudi pogovoril.« 
Deli s prijatelji