ZNANI NOVI PODATKI O OKUŽBAH

Poslabšanje v Sloveniji, infektologinja razkrila, kaj se je zgodilo

Kaj takega se je nazadnje zgodilo 26. junija.
Fotografija: Prejšnji teden so oddelek za covid ponovno uvedli tudi v Mariboru. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Prejšnji teden so oddelek za covid ponovno uvedli tudi v Mariboru. FOTO: Jure Eržen, Delo

Mateja Logar, infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC, je razkrila, da se je epidemiološko stanje glede novega koronavirusa v Sloveniji poslabšalo; en pacient je v intenzivni negi. Nazadnje je intenzivno pomoč ena oseba potrebovala 26. junija. Največ pacientov, kar 36, je bilo v intenzivni negi 10. aprila.

Iz UKC LJubljana so nato na twitterju potrdili besede Logarjeve in dodali, da se pri njih zaradi covid-19 zdravi 15 ljudi.



V nedeljo je bilo sicer opravljenih 440 testov, od tega jih je bilo osem pozitivnih na novi koronavirus, kažejo podatki Covid-19 sledilnika. Aktivnih je 265 primerov okužbe, štirje več kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 17 ljudi. Novih smrtnih žrtev ni bilo, štavilo umrlih tako ostaja pri 111.







Na vprašanje, ali je virus oslabel oz. mutiral, je Logarjeva v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija odgovorila, da virusi stalno mutirajo, »vendar so te spremembe zelo majhne, da bi spremenile njegovo sposobnost razmnoževanja. Na sam potek bolezni te mutacije ne vplivajo. V primerjavi s spomladanskim obdobjem je bistveno več okužb pri mlajših, do 45. leta, pri mlajših pa je potek bolezni bistveno lažji. To so ljudje, ki so bili več na zabavah, srečanjih, so potovali v t. i. rdeče države. Gre za način vedenja.«

Virus ni na dopustu

Uradni podatki v nedeljo so bili sicer spodbudni, saj so v soboto odkrili 14 novih okužb v 560 testiranjih. Kljub temu je vladni govornik Jelko Kacin opozoril, da virus ni na dopustu in da ne počiva: »Nasprotno, zelo aktivno se je širil prav včeraj in danes. Zaznali ga bomo šele čez 5–7 dni. Druženje ljudi na zabavah, piknikih in porokah je pomemben vir novih žarišč.«

Epidemiološka slika v Sloveniji se zadnje tedne slabša, država je že na t. i. rumenem seznamu, število okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa presega 10.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije