KORONA UKREPI

Ponovno obvezno nošenje mask? To napoveduje minister Hojs

Objavljeno 23. junij 2020 19.45 | Posodobljeno 23. junij 2020 22.31 | Piše: STA, M. U.

Slovenija bo zaradi slabšanja epidemiološke slike na rdeči seznam držav uvrstila še Albanijo in Portugalsko. Hrvaška medtem še ostaja na seznamu zelenih držav.

FOTO: Nito100, Getty Images, Istockphoto
Notranji minister Aleš Hojs je danes za Kanal A ocenil, da bo verjetno treba bolj jasno zapovedati obvezno nošenje zaščitnih mask za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Obenem je napovedal, da bodo zaradi slabšanja epidemiološke slike na rdeči seznam držav uvrstili Albanijo in Portugalsko.
Tu očitno priporočila niso dovolj, treba bo predpisati nekaj strožjega.


O epidemiološki situaciji v Sloveniji razpravlja vladna svetovalna strokovna skupina za covid 19 na ministrstvu za zdravje. Kot je povedal Hojs, se bo tudi on udeležil sestanka, na katerem bodo z ekipo ministrstva za zdravje in predsednika vlade razpravljali o nadaljnjih korakih za zajezitev širjenja okužbe. Morebitne nove ukrepe bo v sredo obravnavala še vlada. Glede nošenja mask je izrazil razočaranje, da se državljani ne držijo smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).

»Tu očitno priporočila niso dovolj, treba bo predpisati nekaj strožjega,« je povedal. Ob tem je dodal, da za zdaj ne načrtujejo zmanjšanja največjega števila ljudi na javnih prireditvah s 500 na 200, bi pa lahko o tem začeli hitro razmišljati, če bi se situacija v Sloveniji še naprej slabšala, je pojasnil.
 

Hrvaška še ostaja na seznamu zelenih držav


Za Hrvaško je notranji minister zagotovil, da trenutno še ostaja na seznamu zelenih držav in da v sredo na programu vlade ni njen morebitni umik s tega seznama. Slovenskim državljanom sicer ob obisku tujine svetuje, da se držijo preventivnih ukrepov, ki jih priporoča Nijz.
Izpostavil je še možnost ponovnega poskusa uvedbe aplikacije za sledenje.

Preberite še: Slovenija bi Hrvaško lahko razglasila za nevarno
Znanstvenik pojasnjuje, kaj nas čaka: okuženih bi moralo biti 70 odstotkov ljudi

Vlada je po njegovih besedah že v prvem protikoronskem zakonu v 104. členu predlagala, da bi policija nadzirala upoštevanje karantene, vendar takrat zaradi silnega nasprotovanja, med drugim tudi informacijskega pooblaščenca, predlog v državnem zboru ni bil sprejet. Kot je pojasnil, so v Nemčiji in drugih delih Evrope razvite aplikacije, ki dejansko zagotavljajo popolno anonimnost, a hkrati omogočajo izvajanje nadzora karantenskih odločb.
Deli s prijatelji