BOJ Z OGNJEM

Srhljivki na Krasu končno videti konec, a ni še varno, ponoči bo stražilo 700 gasilcev

Končno nekaj optimizma na Krasu. Požar je pod nadzorom. Zdaj mora sodelovati še vreme.
Fotografija: Ne vedo, kako naj jim se še zahvalijo. FOTO: Ervin ČurliČ
Odpri galerijo
Ne vedo, kako naj jim se še zahvalijo. FOTO: Ervin ČurliČ

Po skoraj tednu dni slabih novic in obetov s Krasa tokrat prihajajo vzpodbudne informacije. Požar so spravili pod nadzor, vlada optimizem. Po besedah vodje intervencije Simona Vendramina bodo morali požarišče nekaj dni skrbno nadzorovati. Ob izražanju hvaležnosti vsem, ki so priskočili na pomoč, gasilci opozarjajo ljudi, naj ne hodijo opazovat pogorišča, saj je to zelo nevarno, s tem pa tudi ovirajo delo gasilcev.

»Današnji dan je bil vsekakor mirnejši in bolj optimističen od preteklih. Prek celotnega dneva je potekalo gašenje manjših žarišč, večjega širjenja požara namreč ni bilo. Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenja iz zraka. Sodelovale so zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije. Popoldan sta prelet izvedli tudi letali spartan iz Romunije. Zračne enote so tako izvedle prek 150 ur naletov. Sicer pa je bilo največ težav na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.Čeprav nočni dež ni bistveno pomagal pri gašenju, je pri gasilcih povečal optimizem in misli, da bo te kalvarije končno enkrat konec,« so sporočili iz primorske CZ.

Danes je na intervenciji sodelovalo prek 2.000 posredovalcev, od tega skoraj 1.500 gasilcev. Drugi posredovalci so bili gozdni delavci/sekači (260), pripadniki Slovenske vojske (144), Civilne zaščite, policije, NMP, Rdečega križa Slovenije, Darsa in drugih služb.

Beležili so tudi nekaj poškodb, a so bile vse lažje in večinoma oskrbljene na terenu. Preko noči bo območje velikega požara na Krasu na terenu spremljalo okoli 700 gasilcev, je povedal Robert Okorn iz štaba civilne zaščite za Severno Primorsko.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v izjavi za medije pri cerkvi Sv. Martina v Kostanjevici na Krasu povedal, da se je s požarom na goriškem Krasu ukvarjalo 2000 ljudi iz vseh segmentov. Okoli 14. ure je bilo na terenu 1479 gasilcev, skupno število s pripadniki drugih enot pa je 1999. Število sekačev se počasi zmanjšuje, saj so glavnino del že opravili.

Vendramin je prepričan, da je požar pod nadzorom, odprtih je le še nekaj žarišč na severnem delu pogorišča, kjer se podvajajo posamezne točke podtalnih požarov. Te odkrivajo s helikopterjem, opremljenim s termokamero, nato pa tja napotijo zračne enote, ki žarišča zalijejo.

Do njih ne vodijo povezovalne požarne poti, zato gasilci še vedno izvajajo predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišča. Na terenu je, kot omenjeno, okoli 1500 gasilcev, to številko bodo po načrtih v noči na ponedeljek nekoliko zmanjšali. Odločitev o tem bodo sprejeli v večernih urah, je napovedal Vendramin.

Podpolkovnica Slovenske vojske Nina Raduha je v imenu vojske izrazila ponos, da so lahko prispevali k umirjanju pogorišča na Krasu. Omenila je podporo romunskega letala spartan, ki je v soboto v poznih popoldanskih urah odvrgel prve vodne kasete in s tem pokazal, kako pomembno je sodelovanje in pomoč partnerjev in zaveznikov.

Vojska je po njenih besedah prispevala tudi kontrolorje zračnega prostora, ki so imeli veliko dela predvsem v soboto, ko je bil zračni promet precej intenziven. Komunikacijo so še izboljšali z retranslacijsko postajo, nastanitvene zmogljivosti za gasilce pa so povečali z 200 na 300 postelj, je še naštela.

Podpoveljnik domicilnega društva PGD Kostanjevica na Krasu Erik Spačal je povedal, da so na terenu že deseti dan. S požarom so se spopadli prvi, nanj pa so se zaradi več prejšnjih požarov tudi odzvali že precej utrujeni.

Gasilci so po Spačalovih besedah branili svoja in sosednja nasilja, ob priložnosti se je zato posebej zahvalil vsem gasilcem in pomožnemu osebju, civilni zaščiti in vojski ter vsem prostovoljcem, ki so priskočili na pomoč. Spačal je vse radovedneže pozval, naj si ne ogledujejo požarišča, saj ovirajo delo gasilskih ekip, hkrati pa je požarišče še zelo nevarno.

Tudi Šarec se je zahvalil vsem prostovoljcem za odličen, solidaren, nesebičen in tovariški odziv. Ljudje, ki so se bali za svoje objekte, so bili zato lahko veliko mirnejši, saj so bili storjeni nečloveški napori za zaustavitev požara, je dodal.

Ponoči gašenje posameznih žarišč

Iz CZ za Severno Primorsko so sporočili, da se je ponoči izvajalo gašenje posamičnih žarišč in polivanje ter čiščenje robov požarišč. Brezpilotni letalnik SV je opravil pregled požarišča. Okrog 4. ure je območje prešla fronta z dežjem. 

Kot nam so nam pojasnili pri CZ, je zjutraj območje prešla le krajša fronta z dežjem, kar pa ni imelo večjega vpliva na pogasitev požara. 

Regijski štab CZ v Kostanjevici na Krasu sta obiskala predsednik vlade Robert Golob in obrambni minister Marjan Šarec, kjer so ju seznanili z aktualnimi razmerami.

Vzpostavili preventivni štab

V soboto so v Sokolskem domu v Prvačini vzpostavili preventivni operativni štab. Štab pripravlja aktivnosti, če bi se požar razširil. Občanom so na voljo za vprašanja na telefonski številki 05 335 0107, so navedli v Mestni občini Nova Gorica. V preventivnem operativnem štabu sodelujejo vse krajevne skupnosti, ki so trenutno najbližje požarom, in sicer Prvačina, Dornberk, Branik in Gradišče.

S požarom se spopadajo gasilci iz vse države, pripadniki SV in številni prostovoljci, ki sodelujejo v akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi.

Pri gašenju pomagajo policijski top ter zračna plovila iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Madžarske in Italije. Na pomoč so v soboto v Slovenijo prispela tudi tri romunska letala.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije