POSLEDICE NEURJA

Huda ura povzročila razdejanje na pokopališču (FOTO)

Neurje z močnimi nalivi je zajelo del Slovenije. Zalilo je precej kleti in sprožilo več plazov.
Fotografija: Ponekod je blato zalilo cele poti med grobovi. FOTO: Roman Turnšek
Odpri galerijo
Ponekod je blato zalilo cele poti med grobovi. FOTO: Roman Turnšek

V nedeljo zvečer je nekatere dele Slovenije zajelo neurje z močnimi nalivi. Zalivalo je garaže, kleti, sprožilo se je kar nekaj plazov. Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje poročajo, da je bilo najhuje na vzhodnem delu države.

Kaj se je dogajalo?

Pozno popoldne je neurje povzročalo težave v Celju, na območju občine Gornji Grad pa tudi v Kidričevem. Sredi noči so klicali na pomoč gasilce v Majšperku, kjer so morali posredovati v dveh gospodarskih objektih, na eni farmi in v petih stanovanjskih objektih. Čistili so cestišče Grdina–Kosovo sedlo, na Kupčinjem Vrhu in Stopercah pa so se sprožili trije plazovi.

Nekaj čez polnoč so na pomoč klicali gasilce v občini Lenart, v občini Juršinci pa so morali posredovati v naseljih Hlaponci, Juršinci in Gabrnik. Gasilci so razžagali drevo, ga odstranili in očistili cestišče. Cestišče so čistili v Juršincih in Gabrnik, kjer je na dvorišče naneslo blato in gramoz. 

Na pokopališču Gabrsko, v Trbovljah, se je hudourniška voda zaradi zamašenega prepusta razlivala po grobovih. Gasilci PGD Trbovlje mesto, PGD Dobovec in PGD Zagorje mesto so s protipoplavnimi vrečami in pregradami preusmerili vodo v strugo. V Strmcu, pri Svetem Florjanu, pa je plaz delno zasul traktor, ki je bil parkiran ob gospodarskem objektu. 18 metrov dolg in šest metrov širok plaz so gasilci prekrili s folijo. Lastnik bo v prihodnjih dneh sam očistil okolico traktorja in ga prestavil.

Nekatere poti so zaradi varnosti zaprli. FOTO: Roman Turnšek
Nekatere poti so zaradi varnosti zaprli. FOTO: Roman Turnšek

Med drugim so namestili vreče peska in regulirali tok vode v čim večjem obsegu. FOTO: Roman Turnšek
Med drugim so namestili vreče peska in regulirali tok vode v čim večjem obsegu. FOTO: Roman Turnšek

Kaj pa vreme?

Danes bo večinoma oblačno, občasno bo deževalo. Na Primorskem bo čez dan pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem okoli 22 stopinj Celzija.

Po podatkih agencije so zaradi padavin nekoliko narasle reke v porečju Drave, Savinje in Save Bohinjke ter reke v Zasavju in Posavju. Včeraj so se pretoki večinoma zmanjševali, a naj bi po napovedih v noči na ponedeljek ob močnejših nalivih spet lahko narasle in grozile, da se ponekod razlijejo. Danes naj bi se stanje normaliziralo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije