SLOVENIJA IZ SRCA

Pomurje ni le termalni raj

Objavljeno 12. julij 2020 13.36 | Posodobljeno 12. julij 2020 13.36 | Piše: Danica Lovenjak

Reportaža o Pomurju je prva v nizu prispevkov članov Društva turističnih novinarjev Slovenije v podporo našemu turizmu v letu koronakrize.

Od ravnega Ravenskega in močvirnatega sveta ob Muri pot vodi do razgibanega Goričkega.
Vedno ponosno povem, da sem Prekmurka, čeprav večino časa preživim v Ljubljani. Vedno bolj mi ustreza misel na pobeg v rodno pokrajino, kjer čas teče počasneje. Ljudje se znajo ustaviti in se posvetiti drug drugemu in naravi. Ko boste spoznali Pomurje, čas ne bo več nikoli enak. Pomurje je, pa čeprav se morda sliši preveč lokalpatriotsko, republika zase. Mnogi prebivalci Slovenije, moji znanci ali prijatelji, mi vsi v en glas zatrdijo, da je do Prekmurja res daleč. A hkrati ne predaleč, le časa za odkrivanje si niso vzeli. Morda je prav letošnje posebno leto, ki ga je zaznamoval koronavirus, čas za Pomurje, kot ga še niste doživeli.

Prišel je Michelin

Ravnina ti da širino – tako bi lahko opisala značilnost Prekmurcev. Če se namreč rodiš v ravnini ob Muri, imaš v svojih genih zapisan tako imenovan ravninski sentiment. Veliki poet panonskih ravnic Miroslav Antić je pesniško opisal občutenje in doživetje skoraj neskončne širjave. »Rojen sem v ravnici. To je dežela brez odmeva. Tu nič ne vrača klicev. Popijejo jih daljave. Tu se prostori merijo s svitom in z mrakom, časovne dolžine pa s sencami. Mlečna cesta ti gre do kolen, kot raztresena slama. Ni se ti treba vzpenjati: zvezde so v grmovju. Napotiš se po ravnici, pa po zlatih brazdah še kakih deset korakov, in že hodiš po nebesih. Ali ni to svoboda?« Več kot zgovorne so njegove besede, da ljudje ravnice čisto zares obstajamo.

Pomurski karakter boste začutili tudi v butičnih nastanitvah ter skozi vrhunske vinske in kulinarične užitke. Da je Pomurje pomembna kulinarična regija, je pred kratkim potrdil tudi Michelin, ki je Gostilno Rajh uvrstil med najboljše in ji podelil posebno priznanje bib gourmand za izjemno kulinariko po dostopnih cenah. V Gostilni Rajh se spoštljivo priklanjajo preteklosti, a se vseskozi spogledujejo s svetovljanstvom, tudi doživetja nastajajo z roko v roki s tradicijo in družinskimi zgodbami. Prekmurska šunka, dödoli, bograč, bujta repa in koline je le nekaj pristnih tradicionalnih jedi, za kulinarični vrhunec pa vedno poskrbi prekmurska gibanica. Prekmurje te nikoli ne pusti lačnih ust. Ko si napolnite želodčke, se odpravite za izlet.

image
Danica Lovenjak vas vabi, da se v doživljajskem parku Vulkanija spustite v globino goričkega vulkana.

Pod Unescovo zaščito

Od ravnega Ravenskega in močvirnatega sveta ob Muri pot vodi do razgibanega Goričkega, kjer je najvišji vrh Sotinski breg z 418 metrov nadmorske višine. Najlepši razgled daleč naokoli najdete v Lendavi, kjer boste na en mah zrli na pokrajine štirih držav naenkrat. S stolpa Vinarium Lendava namreč pogled sega na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Vsekakor Pomurje ponuja veliko, in če ne veste kam, kdaj in proti kateremu od številnih zanimivih ciljev se odpraviti, vam priporočam, da v Murski Soboti obiščete paviljon Expano – vrata v Pomurje. Gre za zgodbo, ki je zasnovana na temeljih slovenskega paviljona milanske razstave Expo leta 2015. Danes ta arhitekturna stvaritev stoji ob Soboškem jezeru, kjer nadgrajuje svoje poslanstvo predstavitve in promocije. Zasnovana je kot Pomurje v malem s predstavitvijo regije, turistične ponudbe, poslovnih priložnosti in ključnih znamenitosti.

Dobrodošli z boni

Velika večina pomurskih ponudnikov sprejema turistične bone, med njimi so: Terme 3000, Terme Vivat, Hotel Štrk, Hotel Diana, Panonska vas, Apartmaji Zemljanka, Terasse Jeruzalem Resort, Domačija Pri momi, Džaboka & Gruška, Hiša vina Cuk, Glamping na brejgi, Počitniške hišice Čarna, Goričke iže.

V interaktivnem doživljajskem parku lahko z uporabo sodobne multimedijske tehnologije občudujemo naravno in kulturno dediščino. Najbolj nepozabna je epska časovna 3D-pustolovščina, ki nas popelje iz sedanjosti več deset milijonov nazaj v preteklost, kjer doživimo snežne zamete, Panonsko morje in prazgodovinske živali. Leta 2018 je Unesco uradno zaščitil 28 hektarjev velik biosferni rezervat ob reki Muri, ki vključuje največji ohranjeni kompleks poplavnih ravnic v Sloveniji. A kamor koli v Pomurju vas bo pot zanesla, boste priča neokrnjeni naravi, v kateri dominira reka Mura, ki se nežno vije skozi številne gozdove in polja ter skupaj z njimi daje zavetje mnogo živalskim vrstam. Kar čez kar tretjino pomurskega prostora se razteza krajinski park Goričko.

Vode!

image
Expano, vrata v Pomurje ob Soboškem jezeru
Presenečeni boste, koliko kulturne in naravne dediščine je mogoče najti v senci njegovih dreves, na čistinah ali skoraj povsem zaraščenih predelih, v katere človeška noga skorajda ne stopi. Če radi kolesarite, se boste razveselili podatka, da Pomurje ponuja 22 označenih kolesarskih povezav, ki merijo nekaj čez 700 kilometrov. Pomurje je tudi regija gradov in dvorcev, ki jih obdajajo parki. Največji baročni grad na Slovenskem stoji pri Gradu na Goričkem, kjer lahko preverite, ali ima res 365 sob. Pri Gradu je še doživljajski park Vulkanija, ki poskrbi za nepozabno potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in geološke značilnosti. Prekmurce s preteklostjo povezuje tudi lončarska tradicija. Filovci slovijo kot svojevrsten fenomen, saj je ni druge vasi v Sloveniji, ki bi premogla bolj pestro lončarsko izročilo. Marsikje v Pomurju se lahko preizkusite na lončarskem vretenu – jaz sem lončarila v veržejskem centru Duo in si ustvarila čudovito posodo. Mislim, da ni lepšega prekmurskega spominka, kot je ravno lončarski izdelek.

Če se še malo ozremo v preteklost, lahko kaj hitro ugotovimo, da sta Pomurje in voda neločljivo povezana – od reke Mure do mineralne pitne vode in zelo priljubljene termalne kopalne vode. Vsekakor je Pomurje dežela termalnih doživetij, kjer se lahko razvajate v številnih termalnih kopališčih z zdravilnimi in blagodejnimi učinki vode na telo, med katere spada tudi znamenita črna mineralna voda. Radosti toplic lahko preizkusite v Radencih, Moravskih Toplicah, Lendavi in Banovcih, kjer vam poleg termalne vode ponujajo veliko drugih aktivnosti.

Marsikaj je še lepega in zanimivega v Pomurju, ki ni le termalna destinacija, zatorej le pogumno usmerite svoj korak v pomurske kraje.

image
V Gostilni Rajh negujejo tradicijo, kar je navdušilo tudi Michelinove ocenjevalce. Na fotografiji prekmurski dödoli.

Srčni novinarji

Društvo turističnih novinarjev Slovenije (TNS) pod vodstvom predsednika Draga Bulca se je odzvalo na pobudo Nedeljskih novic, da člani društva prispevajo svoj kamenček v mozaik podpore slovenskemu turizmu, ki ga je prizadela koronakriza. Med letošnjim posebnim poletjem bomo tako v Nedeljskih novicah objavljali njihove reportaže o destinacijah, ki so jim še posebno pri srcu – o njih pišejo iz srca in morda vas spodbudijo, da se tudi sami prepričate o teh biserih naše domovine. Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije so se odpovedali honorarju.
22 označenih kolesarskih povezav meri več kot 700 kilometrov.
Deli s prijatelji