DOBRODELNA AKCIJA

Pomagajte mladim do novega kombija in si prislužite dres Luke Dončića

Bralci Slovenskih novic zbiramo za kombi za otroke s posebnimi potrebami; pomaga tudi naš košarkarski as Dončić. Njegov dres čaka tistega, ki bo najbolj dobrodelen.
Fotografija: Dončićev dres bo v trajno last dobil tisti bralec Slovenskih novic, ki se bo najbolj izkazal pri nabiranju denarja za nov kombi za otroke s posebnimi potrebami. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Dončićev dres bo v trajno last dobil tisti bralec Slovenskih novic, ki se bo najbolj izkazal pri nabiranju denarja za nov kombi za otroke s posebnimi potrebami. FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Že od avgusta lani je v stari, a lepo obnovljeni hiši na Vodnikovi 5 zelo veselo. V njej so namreč odprli novo bivalno enoto za osebe s posebnimi potrebami. Nekdaj otroci, ki so se izšolali na Igu, v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Dolfke Boštjančič Draga, so zdaj odrasli in imajo tudi temu primerne potrebe. Stari so približno 20 let in želijo biti čim bolj samostojni in neodvisni. Ne samo da nekateri hodijo v službo v restavracijo Druga violina ali v Varstveno-delovni center v BTC, prav tako si velikokrat sami kuhajo, hodijo v trgovino in čim bolj poskrbijo zase. Kot njihove zdrave vrstnike tudi njih razganja od mladostne potrebe po urbanih doživetjih in dogodivščinah v prestolnici. Neizmerno so srečni, ker so se lani lahko vselili v tako lepo bivalno enoto, a vendar jim nečesa močno primanjkuje. Ker so prikrajšani za zdravje, nimajo izpita za avto, kaj šele lastnih avtomobilov, zato so večkrat precej omejeni v gibanju. Pri prevozu so odvisni od zaposlenih v bivalni enoti, od taksijev in mestnega prometa.

Dotrajan vozni park

»Naši varovanci so sila aktivni in vsak dan hodijo delat, na športne treninge in se udeležujejo drugih dejavnosti. Za delo v VDC BTC so se že naučili uporabljati mestni promet, predvsem trojko (avtobusno linijo številka 3, op. p.) že dobro obvladajo, a ker tega ne zmorejo vsi, moramo večkrat naročati taksi. Naš stari vozni park, do katerega smo v preteklosti prišli z donacijami in preko posebnega sklada MOL, je namreč povsem dotrajan in bi ga morali obnoviti. Nujno bi potrebovali kombi,« razloži stanje direktorica CUDV Draga Valerija Bužan. »Ob svetovnem dnevu downovega sindroma, ki je bil 21. marca, si želimo, da bi bili naši varovanci bolj mobilni. Tako bi se bolj enakovredno vključevali v družbo. Novo bivalno enoto na Vodnikovi smo s pomočjo Mestne občine Ljubljana in Stanovanjskega sklada odprli avgusta lani, februarja letos pa še novo bivalno enoto oziroma Center slovenske Istre v Ankaranu. Ker smo na toliko lokacijah, si želimo, da bi se lahko večkrat obiskovali in delali izmenjave. Da bi stanovalci z morja prišli v Ljubljano in obratno. No, pa tudi kakšnega lepega izleta bi se vsekakor zelo razveselili,« pripoveduje Bužanova.
Vsako jutro se odpravijo v službo ali v varstveni center v BTC. FOTO: Igor Mali
Vsako jutro se odpravijo v službo ali v varstveni center v BTC. FOTO: Igor Mali

Radi bi šli na morje

Sabina, Žan, Peter, dva Blaža in drugi varovanci ji pritegnejo: »Ja, res bi bilo lepo, če bi se lahko s kombijem vozili po Ljubljani. Pa na morje bi šli lahko.« Med njimi je najglasnejši in najodločnejši Blaž Pirman, že naš stari znanec in eden najbolj prepoznavnih oseb z downovim sindromom pri nas. Dvajsetletnik igra harmoniko in bobne, večkrat tudi z Rok'n'bandom, trenira karate, igra v Mestnem gledališču ljubljanskem v predstavi Slovenska popevka, poleg tega pa je še glavni igralec v predstavi Kit na plaži v Lutkovnem gledališču. Ker je predstava narejena po istoimenskem romanu Vinka Möderndorferja in je bila uvrščena med obvezno branje za osnovnošolce, si jo pridejo ogledat šole iz vse Slovenije. Tako je Blaž zaslovel po vsej državi. »Nobenega strahu in nobene ovire ne poznam, pri igranju zelo uživam. Na BIC sem naredil šolo za pomočnika peka, ampak veliko raje bi bil igralec,« se smeje Blaž, ki je sicer tudi eden prvih srednješolcev z downovim sindromom v Sloveniji. »Zdaj se število predstav približuje tridesetici, včasih imam kar dve na dan. Ja, mislim, da sem že kar malo poznan ... Poleg tega hodim vsak torek na karate, za vsak slučaj, da bi se branil, če bi me kdo napadel. Res bi bilo super, če bi imeli kombi, da bi se vozili na te obveznosti. Potem bi se lahko odpravili tudi še kam v tujino,« si želi Blaž.
Kdor bo nakazal največ denarja v Krambergerjev sklad, bo prejel majico. FOTO: Igor Mali
Kdor bo nakazal največ denarja v Krambergerjev sklad, bo prejel majico. FOTO: Igor Mali

Pomaga tudi Luka Dončić

Kot že večkrat doslej je varovancem CUDV Draga priskočilo na pomoč društvo Hiša sonca, pridobivanju novega kombija pa smo se pridružile tudi Slovenske novice z dobrodelnim skladom Ivana Krambergerja. A dobrodelnost je segla tudi čez lužo, prav do Teksasa, in sicer se je klicu na pomoč odzval in se za fante in dekleta iz CUDV Draga zavzel tudi naš čudežni košarkar Luka Dončić in podaril svoj dres Dallas Mavericks številka 77. Društvo Hiša sonca ga bo podarilo tistemu, ki bo do 21. aprila, kolikor traja akcija, nakazal največ denarja v sklad Ivana Krambergerja.

»Število otrok, mladostnikov in odraslih z motnjo v duševnem razvoju se povečuje, v CUDV Draga jih je že več kot 500. Že obstoječim enotam sta se v zadnjem času pridružili dve novi, zato so tudi večje potrebe po prevozih. Kot vsem drugim javnim zavodom tudi CUDV Draga kronično primanjkuje sredstev za zagotavljanje osnovnih potreb, zato smo vskočili mi in se odločili, da jim pomagamo. V vseh teh letih sem spoznal, kako krivično bi bilo do njih, da jim ne bi mogli omogočiti prav takšnih doživetij, kot jih imajo zdravi ljudje. Večina je namreč sposobna doseči veliko več, kot si mislimo, a mnogi prav zato ne zmorejo, ker so jim vrata v našo družbo še prevečkrat zaprta,« pove pravnik Anton Pregelj, predsednik dobrodelnega društva Hiša sonca, ki že od leta 2002 z zbiranjem donacij, nakupom dvigal in druge opreme za bivalne enote, vključevanjem varovancev CUDV Draga v športne in druge aktivnosti pomaga ljudem, ki jim narava žal ni dala možnosti izbire v življenju. »Odločili smo se, da jim pomagamo do novega prevoznega sredstva, pri tem pa nam je prisluhnil tudi Luka Dončić in nam podaril svoj podpisani dres. Verjamemo, da nam bo ob njegovi pomoči in s pomočjo Krambergerjevega sklada Slovenskih novic tudi uspelo,« je prepričan. 
»Blaž in druge osebe s posebnimi potrebami si zaslužijo ta kombi, saj so za marsikaj prikrajšani,« je prepričan Anton Pregelj. FOTO: Igor Mali
»Blaž in druge osebe s posebnimi potrebami si zaslužijo ta kombi, saj so za marsikaj prikrajšani,« je prepričan Anton Pregelj. FOTO: Igor Mali

{link}366460**Pravila in pogoji za sodelovanje{/link}

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije