VSE DRAŽJI ENERGENTI

Položnice bodo s 1. decembrom občutno višje: za toliko za dražita elektrika in plin

Podražitve so napovedali v največji slovenski energetski družbi.
Fotografija: FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock Photo

Največja slovenska energetska družba Petrol bo s 1. decembrom občutno zvišala cene elektrike in zemeljskega plina. Cene električne energije bodo višje za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov. V Petrolu kot razlog navajajo podražitev energentov na mednarodnih trgih in poudarjajo, da še naprej nudijo ugodno oskrbo z energijo.

Po izračunih medijev se bo elektrika za gospodinjstva podražila od 21 do 35 odstotkov, odvisno od tarife. Za male poslovne odjemalce bodo cene višje okoli 30 odstotkov. Plin se bo podražil za 12 odstotkov.

»Zadnje čase smo priče izjemnim razmeram na trgih surovin in energentov, kjer cene iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni,« so že prejšnji teden ob objavi novega cenika zapisali pri Petrolu. Cene energentov za dobavo v letu 2022 so tako v zadnjem letu zato občutno povišale: električna energija za več kot 175 odstotkov, cena plina za skoraj 300 odstotkov, nafta za okrog 65 odstotkov in emisijski kuponi za več kot 125 odstotkov, so navedli.


Razlogi za višje cene


Med razlogi za nastalo situacijo izpostavljajo lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi. Začetek razvoja cepiv proti covidu 19 je znova zagnal gospodarsko aktivnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa temu, tudi zaradi slabe proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje, ni mogla slediti.

Emisijski kuponi, dovoljenja za izpuste ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, so medtem na krilih ambicioznih politik EU že dlje časa v rastočem trendu. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

V Italiji, denimo, so v začetku oktobra dvignili cene električne energije za 29,8 in zemeljskega plina za 14,4 odstotka.

Pri dvigu cen energije bodo po Petrolu neuradno kmalu sledili še drugi dobavitelji. V prihodnjih dneh bomo pri Slovenskih novicah objavili seznam podjetjih, ki razmišljajo o dvigu cen električne energije.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas