POLICIJSKI SINDIKAT

Policisti očitajo Hojsu izsiljevanje in ustrahovanje

Objavljeno 16. september 2020 15.24 | Posodobljeno 16. september 2020 15.30 | Piše: STA, Š. R.

Svet Policijskega sindikata Slovenije se je preoblikoval v stavkovni odbor.

Notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Matej Družnik
Svet Policijskega sindikata Slovenije se je na današnji seji preoblikoval v stavkovni odbor. Ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu očitajo izsiljevanje in ustrahovanje. Nadaljevanje izplačevanja schengenskega dodatka policistom je namreč pogojeval s tem, da sindikat v javnosti ne opozarja več na nepravilnosti v policiji, so pojasnili danes.

Predsednik sindikata Rok Cvetko je na današnji novinarski konferenci kritično ocenil potek socialnega dialoga med sindikatom in vodstvom ministrstva za notranje zadeve. Kot je opozoril, so se s sedanjim ministrom za notranje zadeve Hojsom v njegovem polletnem mandatu pretekli teden srečali šele drugič, pa še to na izrecno zahtevo policijskega sindikata.

Izpostavil je 15 milijonov evrov na letni ravni »težko« vprašanje izpolnjevanja dela stavkovnega sporazuma iz 2018, ki vlado zavezuje k pripravi neodvisne strokovne analize vrednotenja delovnih mest uradnikov s posebnimi pooblastili, torej policistov, vojakov, carinikov, pravosodnih policistov in podobnih. Kot je navedel, je vlada tako neodvisno analizo resda naročila, a je ministrstvo za notranje zadeve med njeno pripravo podajalo vsebinske pripombe in torej vplivalo na njeno vsebino, zato je za sindikat končna ugotovitev analize, da odstopanja v obremenitvah med uniformiranimi poklici ni, nesprejemljiva. Sploh v luči dejstva, da je neodvisna evropska analiza pokazala drugače.

Prirejene analize

Na sestanku prejšnji teden je Hojs omenjeno analizo uporabil za izsiljevanje sindikata, so opozorili danes. Po njihovih navedbah je minister povedal, da v primeru, če vlada potrdi ugotovitve te analize, policistom ne bodo več izplačevali t. i. schengenskega dodatka. Takega sklepa pa da vladi ne bo ponudil v potrjevanje, če bo Policijski sindikat Slovenije v javnosti prenehal opozarjati na nepravilnosti. V zadnjem času tudi v javnosti odmevajo kadrovske menjave ter različni nadzori v kriminalistični policiji ter na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

V sindikatu to ocenjujejo kot »zelo odkrit poskus izsiljevanja ali ustrahovanja in neposreden poskus vplivanja na ustavno zagotovljeno pravico do sindikalnega delovanja«. Zaradi »jasnih indicev, da gre v tem primeru za prirejeno analizo, se svet sindikata preoblikuje v stavkovni odbor«, je pojasnil Cvetko. »Namen tega je v prvi fazi, da delodajalec prepozna potrebo po konstantnem strpnem vodenju socialnega dialoga. Če se to ne bo zgodilo, se lahko začnejo posamezne aktivnosti, ki lahko vodijo tudi v sindikalni konflikt,« je pojasnil ob tem.

Na mizi interpelacija

Državni zbor bo o interpelaciji notranjega ministra Hojsa razpravljal v petek, seja se bo začela ob 10. uri. Pričakovati je celodnevno razpravo. Prisotni bodo tudi poslanci LMŠ, ki so bili v karanteni.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so interpelacijo Hojsa 9. junija vložile zlasti zaradi odločitve ministrstva, s katero je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Hojs je medtem premierju Janezu Janši poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme, a Janša o odstopu ni obvestil državnega zbora. Tako se bo minister zagovarjal pred poslanci.
 
Deli s prijatelji