Policija vodi postopek zaradi domnevnega vohunjenja za politiki

Svoj postopek je uvedla tudi informacijska pooblaščenka.
Fotografija: Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. FOTO: Jože Suhadolnik

Policija vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti, je potrdila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Gre za preiskavo oseb zunaj policije zaradi sumov morebitnih kaznivih dejanj v primerih domnevnega vohunjenja.

Do srede zbrane podatke so že posredovali državnemu tožilcu, je generalna direktorica policije potrdila v izjavi za medije ob robu slovesnosti ob zaprisegi pomožnih policistov v Tacnu. Na vprašanje, ali gre za primere, ki jih navaja poslanec SDS Žan Mahnič, torej, denimo, za fotografiranje avtomobila obrambnega ministra Karla Erjavca, pa je Bobnarjeva odgovorila pritrdilno. Kot je pojasnila, gre lahko za različna kazniva dejanja, tudi za neupravičeno slikovno snemanje.
 
Preberite tudi:
Mahnič Rosviti priznal, da se boji takšnih žensk (VIDEO)

Bobnarjeva se je odzvala tudi na napoved informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik o uvedbi inšpekcijskega postopka, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oziroma politikov. Kot je zatrdila, slovenska policija redno nadzira varstvo osebnih podatkov, ki jih vodijo v policijskih evidencah. »Imamo več strokovnih in splošnih nadzorov na temo varovanja osebnih podatkov,« je pojasnila.

Pri varovanju osebnih podatkov slovensko policijo nadzirata tudi informacijski pooblaščenec ter direktorat za policijo. »Redno in ves čas skrbimo za zakonito obdelavo osebnih podatkov. Z veseljem pričakujemo tudi nadzor informacijskega pooblaščenca v tem primeru,« je poudarila.

Bobnarjeva je še zatrdila, da se je policija, kadar koli je v preteklih letih odkrila kakršno koli odklonsko ravnanje, ustrezno odzvala in zadevo prijavila informacijskemu pooblaščencu, ki je to ustrezno sankcioniral.
 
Preberite tudi:
Mahnič zavrtel posnetek Židana: Če to drži, gre za največjo afero v zgodovini slovenske politike (VIDEO)

Prelesnikova je potrdila, da so v policiji uvedli inšpekcijski postopek, s katerim preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oziroma politikov. Zaradi takih sumov je v torek Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) obiskala policijo, a jim ta zahtevanih podatkov ni želela izročiti.

Mahnič je pojasnil, da so v torkovem nadzoru na policiji želeli pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov. S tem so želeli preveriti informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, kar je ta sicer že zanikal.

Bobnarjeva pa je dejala, je pooblaščena skupina Knovsa zahtevala tudi podatke o odprtih predkazenskih postopkih, ki pa ji jih niso dali, saj da lahko Knovs izvaja le nadzor nad prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije