NUJNI KLICI

Policija reagirala v 12,5 minute: poglejte, kaj sporoča

Kadar potrebujete pomoč policije za nujne dogodke, ne kličite na policijsko postajo, ampak številko 113.
Fotografija: Na nujne klice se odzovejo v nekaj minutah. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Na nujne klice se odzovejo v nekaj minutah. FOTO: Getty Images/istockphoto

Slovenska policija se odzove na klice na pomoč, kolikor hitro lahko in glede na ocenjeno nujnost prijavljenega dogodka. PU Novo mesto pa opozarja, da so v zadnjih tednih na območnih policijskih postajah te uprave prejeli več klicev, prijav dogodkov, kaznivih dejanj in prekrškov na javno objavljene telefonske številke policijskih postaj oziroma policijske uprave, tudi za klice, kjer je potrebno takojšnje posredovanje policije. »Tako se po nepotrebnem podaljšuje reakcijski čas policije,« pravijo. Treba je namreč poklicati na številko 113. 


23 oziroma 12,5 minute

»Reakcijski čas prihoda policistov na kraj dogodka v PU Novo mesto je bil lansko leto 23 minut oziroma 12,5 minute za nujne dogodke,« je sporočil Robert Perc iz PU Novo mesto. 

Nujni klic sprejme in evidentira policist operativnokomunikacijskega centra (OKC), ki deluje znotraj vsake policijske uprave. V Sloveniji je osem takšnih centrov. Policist, ki sprejme obvestilo o nujnem dogodku, mora od prijavitelja zahtevati čim natančnejše podatke, na podlagi katerih lahko določi stopnjo prioritete in organizacijo intervencije.



V letu 2019 so na številki policije 113 na vseh OKC sprejeli 526.193 klicev, od tega je bilo 36,8 % klicev takšnih, da so zahtevali posredovanje policije.
Kdaj poklicati številko 113? FOTO: Pu Nm
Kdaj poklicati številko 113? FOTO: Pu Nm

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije